Zoom image | View original size
The project is the winner of a design competition for the construction of a new nursery school and public plaza, organized by the City of Bisceglie as part of the “Qualità Italia” programme promoted by the MiBAC – Italian Ministry of Cultural Heritage and Activities. The innovative plan of the school is characterized by an alternation of served and serving spaces defined by parallel walls. This part is intercepted by the fluid system of a ring corridor that defines the main entrance and, wrapping around the internal courtyard, connects and links all of the internal and external functions.  The extensive use of sustainable materials and passive systems that reduce energy consumption, in addition to the production of all energy from renewable resources, made possible to achieve the important objective of a “Nearly Zero Energy Building”. The site is located in the suburbs of Bisceglie, a medium-size city of about 55.000 inhabitants, located in the region of Puglia in Southern Italy. The project is in the center of a new residential neighborhood of recently constructed affordable housing of 3, 4 and 5 stories with very few commercial activities on the ground floor. The architectural design of the school emphasizes a plan diagram that is strongly characterized by a striated organization, alternating indoor "served" and "serving" spaces defined by parallel walls. View more View full description
Share Share