Zoom image | View original size
Building plots are scarce in the Tyrol and almost impossible to find in the center of Innsbruck. Four friends wanted to live together as neighbors and combine their strengths to realize a living opportunity. After 4 years of time consuming  searching, they found a plot of land. Narrow, L-shaped and with limited access, situated in the middle of an urban block, the plot varies in depth between 10 and 12 meters. According to Tyrolean building regulations, a development plan with open construction was not actually  achievable! The plot is surrounded by government archive buildings, a supermarket, an old factory and romantic villas with gardens. The obstacle course associated with the legal requirements was at the same time a challenge and as well an indirect guide to  the building solution. The result is a monolithic building, with an asymmetrical roof and dark oiled wood that looks robust, but does not force itself into the foreground. The 150 m2 duplex fits on the small 400 m2  "gap" surrounded by a well developed neighborhood. The remaining area of ​​the plot is garden space between the well established gardens of neighboring villas. The building is made by folding the façade so that two small houses are defined rather than a single larger structure. View more View full description
Share Share