All
Projects
Products
Events
Competitions

Courage to the gap / STUDIO LOIS Architecture

Courage to the gap / STUDIO LOIS Architecture

© David Schreyer © David Schreyer © David Schreyer © David Schreyer + 15

Innsbruck, Austria
  • Architects Authors of this architecture project STUDIO LOIS Architecture
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Binderholz, Complex Oil, Eggersmann, Fankhauser Estriche, GORI, Rieder Zillertal
  • Lead Architects

    Barbara Poberschnigg
  • Static construction

    DIBRAL
  • Timber Company

    Schafferer Holzbau
More Specs Less Specs
© David Schreyer
© David Schreyer

Text description provided by the architects. Building plots are scarce in the Tyrol and almost impossible to find in the center of Innsbruck. Four friends wanted to live together as neighbors and combine their strengths to realize a living opportunity. After 4 years of time consuming searching, they found a plot of land.

© David Schreyer
© David Schreyer

Narrow, L-shaped and with limited access, situated in the middle of an urban block, the plot varies in depth between 10 and 12 meters. According to Tyrolean building regulations, a development plan with open construction was not actually  achievable! The plot is surrounded by government archive buildings, a supermarket, an old factory and romantic villas with gardens. The obstacle course associated with the legal requirements was at the same time a challenge and as well an indirect guide to  the building solution.

© David Schreyer
© David Schreyer
Section A
Section A

The result is a monolithic building, with an asymmetrical roof and dark oiled wood that looks robust, but does not force itself into the foreground. The 150 m2 duplex fits on the small 400 m2  "gap" surrounded by a well developed neighborhood. The remaining area of ​​the plot is garden space between the well established gardens of neighboring villas. The building is made by folding the façade so that two small houses are defined rather than a single larger structure.

© David Schreyer
© David Schreyer

Inside, the functions of the rooms move from the ground floor upwards flowing with the hierarchy of daily living. Every square meter is used and fits within the lifestyle of the residents. Carefully planned openings offer views over the plot and neighbour’s green areas. The placement of an atrium allows both apartments to benefit from light at all times of the day.  The atrium allows for a connected path for communication and is bound by an old-style brick wall as a witness to the past. Cuttouts in the roof structure create outdoor spaces with a view of the imposing mountains around Innsbruck.

Floor plan
Floor plan

The same façade cladding stretches across the roof and appear to the taller town houses as 13 triangles in a folded roof landscape. The construction of wood and concrete was left with visible surfaces, it applies the Principle: "It is what it is".

© David Schreyer
© David Schreyer

The working title:
The title "courage to the gap" derives from the possibility that the property was not buildable. The local building codes with regard to a development of the gap for residential purposes was in principle not possible (only allowing for a storage building or a Supermarket!). Intensive and detailed study of the spatial planning rules and interpretation of legal requirements led to a proof of concept applying the principle of equality and justifying the options.  Four separate surveys were required before permission was given for residential use of the property. For a non-commercial developer but rather four private people, buying the plot without being sure that the houses could be built was a very brave decision.

© David Schreyer
© David Schreyer

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Courage to the gap / STUDIO LOIS Architecture" 04 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910637/courage-to-the-gap-studio-lois-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.