the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. China
  5. TAO - Trace Architecture Office
  6. 2018
  7. Xinzhai Coffee Manor / TAO - Trace Architecture Office

Xinzhai Coffee Manor / TAO - Trace Architecture Office

  • 00:00 - 1 February, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Xinzhai Coffee Manor / TAO - Trace Architecture Office
Xinzhai Coffee Manor / TAO - Trace Architecture Office, Facade of the main building. Image © Hao Chen
Facade of the main building. Image © Hao Chen

Facade of the main building. Image © Hao Chen First-floor café. Image © Hao Chen North corridor of cross vaults. Image © Shengliang Su Coffee processing area corridor. Image © Shengliang Su + 36

  • Structural engineer

    Zhigang Ma
  • MEP engineer

    Jianjun Lv
  • Client

    Baoshan Xinzhai Coffee Co. Ltd.
  • Construction

    Yunnan Baoshanxia Village Architecture Engineering co.Ltd
  • Interior construction; steel windows/doors detailing and installation

    Scenario Design
  • Steel windows/doors detailing

    Tan Shu, Suyang Liu, Peng Liao
  • Construction administration leader

    Tan Shu, Zhiqiang Yang, Jing Yang
  • More Specs Less Specs
View to natural valley. Image © Shengliang Su
View to natural valley. Image © Shengliang Su

Text description provided by the architects. Xinzhai Coffee Manor is located in Lujiangba, Baoshan, Yunnan Province, one of the world-recognized origins of Arabica coffee. The site sits on a plateau in the middle of Bawan Village at the foot of Gaoligong Mountain, overlooking the landscape of Lujiangba Area and the Nuijiang Valley to the north. Through renovation and addition, the client envisions a multifunctional complex that houses coffee storage, processing, tasting, sale, hotel rooms, coffee museum, auditorium and other functions, to provide visitors with premium holiday experience in par with the high quality coffee and pleasant resort scenery.

 Street view. Image © Hao Chen
Street view. Image © Hao Chen

The site consists of two sets of courtyards, with lush trees and an abandoned cinema, a grey brick building originally built in the 80s. Most buildings on the site and in adjacent villages are made of brick. There is also a brick kiln still producing grey bricks near the site. These local features triggered the initial desire to build with bricks. Today, brickwork remains the predominant construction method in the area which makes it reasonable for adoption. Consequently, brick leads to different forms of vaults in architecture. 

View to the courtyard. Image © Hao Chen
View to the courtyard. Image © Hao Chen

The entry sequence is circuitous. Driving on the village road, one experience up-looking, climbing and turning before reaching the manor at the end of the main street. From the enclosures in the courtyards to the broad scenic view upon entering the main building, this complex constructs a narrative experience of compression and relief. 

Facade of the main building. Image © Hao Chen
Facade of the main building. Image © Hao Chen

The new building is connected to the old cinema through a set of corridors, forming three different courtyards: the central courtyard, the tree courtyard and the sunken courtyard.

Expoloed axonometic. Image Courtesy of TAO
Expoloed axonometic. Image Courtesy of TAO

Visitors can reach functional areas through corridors from the central courtyard. Surrounded by existing trees, the buildings present themselves as the background of the courtyards connected by corridors, resembling to the layout of a monastery.The cinema, the largest mass on site, is renovated into a museum, which resembles the spiritual center as a cathedral to a monastery.

Tree Courtyard. Image © Shengliang Su
Tree Courtyard. Image © Shengliang Su
© Shengliang Su
© Shengliang Su

The main building is located at the north side of the plateau, one-storey lower than the central courtyard.

Retaining wall and main building. Image © Shengliang Su
Retaining wall and main building. Image © Shengliang Su

The coffee storage space is located at the bottom level, and cross vaults create a cellar-like space shrouded in heaviness and dimness. Such heavy volume simultaneously responds to the physical requirement of a constant temperature and humidity.

Cross vaults. Image © Hao Chen
Cross vaults. Image © Hao Chen
North corridor of cross vaults. Image © Shengliang Su
North corridor of cross vaults. Image © Shengliang Su
Stairs north corridor. Image © Shengliang Su
Stairs north corridor. Image © Shengliang Su

The coffee processing area is located at the mid level and requires large space for roasting and packaging. It combines long-span steel beams and one-way brick vaults to obtain a continuous open space, while bringing in views from the courtyards and the valley. Its side corridors allow visitors to walk around and do sightseeing.

One-way vault of coffee processing area. Image © Hao Chen
One-way vault of coffee processing area. Image © Hao Chen
View to the landscape. Image © Hao Chen
View to the landscape. Image © Hao Chen
Coffee processing area corridor. Image © Shengliang Su
Coffee processing area corridor. Image © Shengliang Su

On the top level, concrete frame takes over brick to achieve maximum transparency, meeting the programmatic needs of hotel rooms overlooking the valley. From the bottom to the top, there is also a gradual transition from heaviness to lightness, responding to diverse needs from storage, processing to views.

Staircase leading to 3rd floor. Image © Shengliang Su
Staircase leading to 3rd floor. Image © Shengliang Su

The building uses two types of material: brick and concrete, which is consistent with materials commonly used locally, yet presenting variations. Its spatial quality integrates the heaviness of brick construction and the lightness of concrete structure, which is resulted from a thorough consideration of material, structure and program. The design begins with a perception of the site and reflections on the material, while its core is the characteristic of place it aims to create –belonging to the earth or leading afar to horizon.

first floor cafe. Image © Shengliang Su
first floor cafe. Image © Shengliang Su
View to courtyard from ground floor cafe. Image © Shengliang Su
View to courtyard from ground floor cafe. Image © Shengliang Su

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Xinzhai Coffee Manor / TAO - Trace Architecture Office" 01 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910562/xinzhai-coffee-manor-tao-trace-architecture-office/> ISSN 0719-8884
Facade of the main building. Image © Hao Chen

云南新寨咖啡庄园 / 迹•建筑事务所(TAO)

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.