the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Architecture
  4. India
  5. Sunil Patil And Associates
  6. 2017
  7. Collector Office in Pune / Sunil Patil And Associates

Collector Office in Pune / Sunil Patil And Associates

  • 02:00 - 3 February, 2019
Collector Office in Pune / Sunil Patil And Associates
Collector Office in Pune / Sunil Patil And Associates, © Square One
© Square One

© Square One © Square One © Square One © Square One + 20

© Square One
© Square One

Text description provided by the architects. Collector Office is an administrative headquarters of the district. It is perceived as the “Power House” and hence it needs to be designed as a “Monumental Building”. Collector Office is designed on the existing site, which was meant to replace the cluster of number of small and old structures which were found functionally inefficient to cope up with the growing occupancy and requirement of the building.

© Square One
© Square One
Ground floor plan
Ground floor plan
© Square One
© Square One

In Collector Office, visitors come from all over the district and sometimes they need to spend the entire day in the campus. Therefore, as much as it’s an office building, it needs to have efficient public spaces, and to combine both was the major challenge while designing the Collector office. Collector office, Pune designed on the existing site, was meant to replace the cluster of numbers of small and old structures, which were found functionally inefficient to cope up with the growing occupancy and requirement of the building.

© Square One
© Square One

The site contained some old stone structures and 197 fully grown trees. The new collector’s office is designed incorporating the stone and some of the architectural features from the old structures. The main stress was given on preserving the existing old trees and the flora-fauna without depleting the established Eco-system while constructing this new 19,797sq.m of structure.

© Square One
© Square One
Section DD
Section DD
© Square One
© Square One

Adhering to the site conditions, the design started with the evolution of three masses - Office wing A & B, and a parking building set apart from each other to create a semi-open plaza & the fourth mass - Wing C is designed on top of these three masses which completes the plaza. All the wings are connected to each other by bridges at various levels. Each of the office wings is designed with a central courtyard, to facilitate the natural light and ventilation to every nook and corner of the space. The multi-storied parking building is designed instead of a basement parking in order to save the number of existing trees. Connection of parking building to all floor levels allows officers to park their vehicles at the same levels of the offices, minimizing the use of elevators.

© Square One
© Square One

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Collector Office in Pune / Sunil Patil And Associates" 03 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910545/collector-office-in-pune-sunil-patil-and-associates/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.