All
Projects
Products
Events
Competitions

Virginia House / 2712 / asociados

Virginia House / 2712 / asociados

© Pablo Casals Aguirre © Pablo Casals Aguirre © Pablo Casals Aguirre © Pablo Casals Aguirre + 21

Vitacura, Chile
  • Architects Authors of this architecture project 2712 / asociados
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    BYP, Budnik, Duomo, Leaf Panel, Sistema Muebles
  • Lead Architects

    Cristián Olivi + Diego Ortúzar
  • Construction

    Jorge Rojas / constructora MDZ
  • Structural Calculation

    Guillermo Moreno
  • Design Team

    Vicente Navarrete
  • Special Furniture

    Arte y Casa
More Specs Less Specs
© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

Text description provided by the architects. The house is located in a social housing neighborhood from the early 1960´s. Originally conceived in prefabricated concrete panels and wooden trusses saddle roofs, the economic growth of this particular part of the city has generated continuous changes and improvements in the houses, being this specific construction one of the few still left in its original condition, without interventions of any kind.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

The project considers an horizontal expansion of the house adjoining it to the east and west limits of the site. The vertical expansion is designed in a light steel structure. Setting the building in the center of the site releases space to the front and back of the house, creating the access and parking to one side, and a wide garden to the other.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre
1st floor plan
1st floor plan

The interiors are designed in search of expanse and natural lighting. In the center of the house, a double storey vertical void is generated, connecting the two levels with a light staircase. This empty vertical space articulates the rooms of the first floor, while it gives intimacy and privacy to the second floor bedrooms.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

Noble materials are specified both in structure and in finishing details, enhancing the particular textures and characteristics of each element.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

The house opens itself generously with windows towards the north while it la shuts itself with walls towards the west, seeking the best possible passive heat control, complimented by the various crossed ventilations based on the differences in sunlight [and thus in temperature] that affect the many faces of the construction.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

The wooden cladding in the exterior of the second floor is actually a ventilated wall system which helps diminish the thermal transmittance of the walls and at the same time gives a uniform, elegant finish. The exterior walls on first floor are painted in a dark, neutral color that in contrast with the bright illuminated interiors, configure a simple yet sophisticated color palette.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

The new residence is not only larger [165 square meters], but it also achieves a better occupation of the site, a new relation with the borders and the exteriors, a more sustainable interaction with the weather, and overall, a much better dialogue with the urban context in which it´s located.

© Pablo Casals Aguirre
© Pablo Casals Aguirre

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Virginia House / 2712 / asociados" [Casa Virginia / 2712 / asociados] 30 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910490/virginia-house-2712-asociados/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.