All
Projects
Products
Events
Competitions

Apartment F+B / Núcleo de Arquitetura Experimental

Apartment F+B / Núcleo de Arquitetura Experimental

© Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi + 64

Apartments  · 
Chácara das Pedras, Brazil
  • Architects Authors of this architecture project Núcleo de Arquitetura Experimental
  • Area Area of this architecture project
    1227.09 ft2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018

Text description provided by the architects. As the interior design was conceived in conjunction with the building design, there is a close relationship between both styles.

It is a two-storey apartment with a roof top terrace. The first floor is mostly open-plan, combining dining room, living room and kitchen. Just the laundry and the toilet are enclosed by walls. On the second floor, there are two bedrooms with two bathrooms. At the top, there is a two-level terrace with a bathtub and a vegetable garden.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi
Longitudinal Section
Longitudinal Section
© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

There is a significant difference of height in the first floor. In the dining area the ceiling is extremely low, while in the living room the ceiling is much higher.  This marked contrast impacts directly on the user’s perception.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

The main concept was to create a minimalist atmosphere mainly using light coloured wood and white-painted walls.  There is only one element which was chosen to have a bright-blue-color, the kitchen cabinet. The colour distinguishes this part of the apartment giving it a jaunty personality.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

The extensive use of wood reflects the architect’s passion for this natural material. The use of natural materials such as wood and stone create a warmer ambience. As the kitchen is visible from the living room, appliances such as fridge and oven were located where it is not possible to view them from the living room. The microwave and the air conditioner are kept out of sight in cupboards.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

Adjacent to the stairs there is a long shelf to display art and books. The stairs are a key element in the project since their design combines the TV furniture. There is also storage space under the stairs.
The lighting design is also minimalist, with a pendant light in the living room acting as an object of sculpture.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

O projeto de marcenaria buscou equilibrar a funcionalidade e a estética sem utilizar soluções recorrentes de mercado. Os puxadores, por exemplo, foram desenhados e executados em madeira maciça, de forma que oferecessem conforto e durabilidade, mas que possuíssem tonalidade condizente com a madeira já presente na edificação. Da mesma forma, as soluções adotadas para o deck e para as escadas foram detalhadas a fim de possibilitar harmonia entre o projeto de arquitetura existente e as novas propostas originadas do processo de detalhamento do projeto de arquitetura de interiores.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Rua João Berutti 160/304, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment F+B / Núcleo de Arquitetura Experimental" [Apartamento F+B / Núcleo de Arquitetura Experimental] 08 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909873/apartment-f-plus-b-nae-nucleo-de-arquitetura-experimental/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.