All
Projects
Products
Events
Competitions

UCCA Regeneration / OMA

UCCA Regeneration / OMA

© Bian Jie © Bian Jie © Bian Jie © Bian Jie + 9

Chaoyang Qu, China
  • Architects Authors of this architecture project OMA
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
© Bian Jie
© Bian Jie

Text description provided by the architects. UCCA Center for Contemporary Art was China’s first private museum for contemporary art, founded in 2007 at the heart of the 798 art district in Beijing with the aim to bring Chinese art into global dialogue. Following the center’s internal restructuring in 2017, OMA’s renovation project seeks to give this internationally renowned institution the public image and visual identity it deserves.

© Bian Jie
© Bian Jie
Courtesy of OMA
Courtesy of OMA

To re-conceptualize its spatial interface with the public, the renovation features a band of curvilinear glass façade wrapping around the museum store, the grand entrance lobby and a small café on the ground floor, uncovering the exhibition halls beyond. The design reinstates the clear difference in spatial qualities between the existing buildings: two 1950s factory halls and the red Slab, a former administrative building from the 1970s, and visually reconnects UCCA’s interior to the 798 art district.

© Bian Jie
© Bian Jie

The development of UCCA and Beijing’s 798 district are closely intertwined. A former industrial complex of electronic appliances, 798 gained momentum as an art district during the 90s owing to its large industrial spaces and affordable rent. Since UCCA opened its doors in 2007 to the public, the economic boom in China has brought new funding and international recognition to the area. Lacking an overall masterplan, the art district has gradually morphed into an ensemble of disparate architectural and programmatic elements, with ad hoc rehabilitations and patchwork renovations.

Courtesy of OMA
Courtesy of OMA

Within this context, OMA sought instead to create an image of openness and clarity for the new entrance sequence that starts below the red 1970s administrative slab building. Columns and cores remain, while a thin layer of glass elegantly curves and folds around them; not as a traditional flat storefront but as an experiment on different ‘imperfections’ of glass: corrugations, creases, bulges and bends enacting the internal strength of the material and unravelling waves of visual illusions.

© Bian Jie
© Bian Jie
Courtesy of OMA
Courtesy of OMA

The façade reveals a clear sequence of spatial bands: the new navigation leads from a large landscaped forecourt through the colonnaded space under the slab, passing the alley between the slab and main hall over the aisle underneath a mezzanine floor and through the ‘nave’ of the main hall, to the existing galleries, and ending at the Great Hall.

© Bian Jie
© Bian Jie

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 4 Jiu Xian Qiao Lu, Chaoyang Qu, Beijing Shi, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "UCCA Regeneration / OMA" 21 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909837/ucca-regeneration-oma/> ISSN 0719-8884
© Bian Jie

北京尤伦斯当代艺术中心改造 / OMA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.