All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. FRARI - architecture network
  6. 2018
  7. Arch House / FRARI - architecture network

Arch House / FRARI - architecture network

  • 01:00 - 17 January, 2019
  • Curated by Pedro Vada
Arch House / FRARI - architecture network
© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

© ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio + 73

    Arch House / FRARI - architecture network, © ITS – Ivo Tavares Studio
    © ITS – Ivo Tavares Studio

    Text description provided by the architects. At the end of 2018, Maria Fradinho designs and builds her own office and home, on a 940 m 2 lot, located on the outskirts of Ílhavo, Portugal.
    The land is located "by the door" of Vista Alegre, a place beloved by the architect, whose name is due to its origin, Vista Alegre Porcelain Factory, one of the most important industries in the region, and the country. It is in this factory that the author is inspired, because "that place so requested."

    © ITS – Ivo Tavares Studio
    © ITS – Ivo Tavares Studio

    She seeks references in industrial architecture to materialize the dwelling as a uniform body, coated with metallic materials and where the interior is independent of its outer casing.

    © ITS – Ivo Tavares Studio
    © ITS – Ivo Tavares Studio
    Section 03
    Section 03
    © ITS – Ivo Tavares Studio
    © ITS – Ivo Tavares Studio

    The Arch House follows the continuity of the neighbour buildings, with the main facade ensuring the alignment with the consolidated pre-existence. However, it is stylized to allow the permeability of light and views, in a symbolic game of association with the presence of the Arch, which marks the entrance to the place of Vista Alegre. This debugging work creates the "crowning" of this facade, and assumes itself as a drawing of any child - My house!

    © ITS – Ivo Tavares Studio
    © ITS – Ivo Tavares Studio
    Ground floor plan
    Ground floor plan
    © ITS – Ivo Tavares Studio
    © ITS – Ivo Tavares Studio

    The theatricality of this facade gives name to the project, but this one is not defined by this alone.
    The house recedes in relation to the described urban facade, creating a semi-private space of internal protection - a front patio - that allows the main facade to be completely open, made of large glass windows.

    © ITS – Ivo Tavares Studio
    © ITS – Ivo Tavares Studio

    The patio is the moment of rupture of the outside environment, preparing us for the new reality of the interior. It is a "bridge" linking two seemingly contiguous but truly different realities.
    The entrance hall is a small "wooden box", where we fell cosy and welcome, but immediately after we are marvelled by the light and the high ceiling of the living room.

    © ITS – Ivo Tavares Studio
    © ITS – Ivo Tavares Studio
    Section 06
    Section 06
    © ITS – Ivo Tavares Studio
    © ITS – Ivo Tavares Studio

    It was important for the architect to guarantee this process of transition from the public to the private, as well as ensuring adequate privacy in the interior, because of the maximum exposure desired.
    Inspired by ship containers, the volume set with which the interior is developed, creates a total height in some areas, recreating the great industrial environment of a main ship. This set of different roof heights widens the spaces and makes them more comprehensive, providing a visual relation between the various places in the house.

    Section 02
    Section 02
    © ITS – Ivo Tavares Studio
    © ITS – Ivo Tavares Studio

    This way, it is ensured the feel of a single space occupied by smaller elements, which are distributed trough the building in a "sliding" movement along its length, creating a rhythm that breaks the monotony of the outer body of the building.

    © ITS – Ivo Tavares Studio
    © ITS – Ivo Tavares Studio

    In a shameless way, the back facade is fully glazed in order to relate with the green backyard, ensuring the direct relation with the outside.
    All the boxes inside get the chance to relate to this facade with the same hierarchy, as they all are turned into the same big window.

    © ITS – Ivo Tavares Studio
    © ITS – Ivo Tavares Studio

    Due to construction restrictions, the basement floor designed for the atelier wasn’t built. This decision forced a global redesign but it was ensured the minimum changes to the original project of the house.

    © ITS – Ivo Tavares Studio
    © ITS – Ivo Tavares Studio

    The Arch House is, therefore, the combination of these three assumptions: the theatricality of the urban facade, the complexity of the pretended use versus the industrial inspiration and the limitations of the plot, that, together, makes this house a complex and unique piece of architecture!

    © ITS – Ivo Tavares Studio
    © ITS – Ivo Tavares Studio

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Arch House / FRARI - architecture network" [Casa do Arco / FRARI - architecture network] 17 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909450/arch-house-frari-architecture-network/> ISSN 0719-8884
    © ITS – Ivo Tavares Studio

    拱屋 / FRARI – 建筑网络

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.