All
Projects
Products
Events
Competitions

Villa F / Christoph Hesse Architects

Villa F / Christoph Hesse Architects

© Christoph Hesse Architects © Christoph Hesse Architects © Christoph Hesse Architects © Christoph Hesse Architects + 23

Houses  · 
Medebach, Germany
  • Architect

    Yvonne Wagner
  • Client

    Joel Frese
  • Engineering

    Buero Donner
More Specs Less Specs
© Christoph Hesse Architects
© Christoph Hesse Architects

Text description provided by the architects. The “off-the-grid” house in the central highlands of Germany

One day the client walked into our office and said: "Christoph, I would like to have a round house".

© Deimel + Wittmar
© Deimel + Wittmar

The client of Villa F has an agricultural background, together with his father, he is a pioneer in the field of the biogas technology in Germany. The main reasons for him to aspire the round form was the fact that from an energy efficient point of view the surface/volume proportion should be ideal. Additionally, he loves the fundamental atmosphere of the space.

© Christoph Hesse Architects
© Christoph Hesse Architects

Energy efficiency and protection of the environment are the main elements of the design. The supply and disposal of the building are due to the biogas system self-sufficiently-therefore ‘‘off-the-grid’’. Biogas has gained enormous traction in recent years, as biomass from forestry, agriculture and waste is used in a bioenergy village to generate electricity and heat. At the global scale, its substantial energy content could reduce the dependence on fossil fuels. 

© Christoph Hesse Architects
© Christoph Hesse Architects

Besides supporting the use of renewable energies, the project aims to strengthen the local economy. With time all the houses in the village were connected to this model solution of Villa F and got benefited as energy operating costs were significantly reduced. The concept to set up a self-powered community was developed through concerned citizens’ initiatives. Meanwhile the next village nearby will be connected to the local heat network of the bio gas plant.

Plans
Plans

Consequently, the design evolved in a cylindrical shape composed by two floors. On the ground floor there is an office and technical rooms used for biogas production, while in the loft character first floor is the living space. The lay of the land, and in particular the falling slopes of the mountains, are reflected in the shape of the roof. In addition, the landscape of the area was as if drawn to the inside of the building by means of loggias and balconies.

© Christoph Hesse Architects
© Christoph Hesse Architects

The connection with the outside reflects the client’s rootedness in this place. The farmer’s close relation to nature is also shown by the self-designing of the facade with stones from a nearby creek, leading to a constant development of the building.

© Christoph Hesse Architects
© Christoph Hesse Architects

An oval bath tab, heated by the waste-energy of the biogas plant, is located on the loggia of the upper floor and has a scenery view to the landscape.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Villa F / Christoph Hesse Architects" 18 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909423/villa-f-christoph-hesse-architects/> ISSN 0719-8884
© Christoph Hesse Architects

节能小屋——F别墅 / Christoph Hesse Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.