All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. GENETO
  6. 2018
  7. YMT House / GENETO

YMT House / GENETO

  • 23:00 - 14 January, 2019
  • Curated by María Francisca González
YMT House / GENETO
YMT House / GENETO, © Yasutake Kondo
© Yasutake Kondo

© Yasutake Kondo © Yasutake Kondo © Yasutake Kondo © Yasutake Kondo + 18

  • Architects

  • Location

    Osaka, Japan
  • Category

  • Lead Architects

    Koji Yamanaka, Yuji Yamanaka, Asako Yamashita, Mitsuteru Nakada, Shizuka Yoshimatsu
  • Area

    81.5 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Structure

    Ladderup architect
  • Lighting

    Fujiwara Co., Ltd
  • Contractor

    TEN Planning
  • Furniture

    Pivoto
  • More Specs Less Specs
© Yasutake Kondo
© Yasutake Kondo

Text description provided by the architects. Walking down a Midosuji main street to the area with mid-to-high-rise residential and commercial buildings, suddenly a residential area filled densely with two storey wooden houses appeared. YMT-house is located in this area and measures just 49.5 square meter with 4m open width and 11m depth. In this limited condition, the client firstly required spacious living room for family of four, and then private rooms, enough storage, and the rooftop. To enrich and enhance life style while meeting all these requirements, the project focuses on the scale difference between each room. 

© Yasutake Kondo
© Yasutake Kondo

Bathroom is located on the ground floor and the living room is on the first and above floor. There is about 1.4m height difference between living room and dinging and kitchen space on the first floor which gradually divide one LDK into two separate space. Step-wise floor in the middle of the room create variety of sight view and it can be used as playground or multi-functional activity space for kids bringing excitement in daily life. A bed room above LDK is just three tatami-mat with storage, and kids’ room is about four tatami-mat with furnished desks and beds for two. To minimizing each private room by furnishing vertical storage enable create spacious LDK features open ceiling, where family gathered.

© Yasutake Kondo
© Yasutake Kondo

Half of the upper part of the bed room is a combination storage and study room, the rest of space provide staircase to rooftop. Instead of having handrail, the extended wall creates enclosed space which promote smooth visual axis to the sky while shutting out from gaze of others. As a second living room, this outdoor space can be used for variety of activities such as BBQ or setting inflatable swimming pool for kids.

© Yasutake Kondo
© Yasutake Kondo
Section
Section
© Yasutake Kondo
© Yasutake Kondo

Regarding to house structure, there is no corridor but most of the room are connected directly to the staircase. This staircase is not only functioned as a vertical moving line but also provide enclosed space for reading books or having a break. Like a furniture, step-wise floor at the living room and other private rooms including bed room, kids’ room, and study room are made with Japanese cypress where it could get direct contact with the skin. To experience the scale difference between architecture and furniture in the narrow space creates optical illusion, which help transform LDK and rooftop feel more spacious.

© Yasutake Kondo
© Yasutake Kondo

To make the most of the space by minimizing space as much as possible while maximizing the space for living room, and this scale difference experience suggests new possibility of small house design.

© Yasutake Kondo
© Yasutake Kondo

View the complete gallery

About this office
Cite: "YMT House / GENETO" 14 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909351/ymt-house-geneto/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.