the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. Compagnie O Architects
  6. 2017
  7. House Machelen / Compagnie O Architects

House Machelen / Compagnie O Architects

  • 03:00 - 15 January, 2019
House Machelen / Compagnie O Architects
House Machelen / Compagnie O Architects, © Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

© Tim Van De Velde © Tim Van De Velde © Tim Van De Velde © Tim Van De Velde + 17

    • Study stability

      Fabian Van Der Meersche
    • Study EPB

      VETO & Partners
    • Contractor

      Elbeko NV
    • Client

      Private
    • More Specs Less Specs
    © Tim Van De Velde
    © Tim Van De Velde

    House Machelen: a dwelling that fits between a floor and a ceiling, separated by a grid of columns.
    This house is built on a plot located in an outlying area, behind a first row of typical Flemish landhouses (“fermettes”). An exceptional starting position: there are no direct neighbours – splendid isolation – and the building is barely subject to urban regulations.

    So how to design a house that can extract the maximum from its surroundings?

    © Tim Van De Velde
    © Tim Van De Velde

    ‘Plan libre’
    This question leads to the scenic, basic vision of a ‘plan libre’: a dwelling that fits between a floor and a ceiling, separated by a grid of concrete columns.

    © Tim Van De Velde
    © Tim Van De Velde

    All extra architectonic elements (walls, windows, …) are ‘free’, not bearing. The concept allows itself to create a very open plan with flowing spaces, hence fascinating views through the house and its surroundings.

    © Tim Van De Velde
    © Tim Van De Velde

    This home is a mini (interior) landscape in itself: a little coral reef, a rough concrete structure to inhabit whether by human or (later on) by nature.

    © Tim Van De Velde
    © Tim Van De Velde

    Interaction with the green surroundings
    The design of the facades is a direct result of the functions that lie behind it; they frame the surrounding landscape as pleases the residents. Therefore, there is no real front or back facade – all four are differently, influenced by nearby natural elements. 

    © Tim Van De Velde
    © Tim Van De Velde

    Structure = finishing
    We convinced the client to keep the used materials visible – to honestly show the structure, instead of plastering walls and ceilings and cover everything up.

    © Tim Van De Velde
    © Tim Van De Velde

    The structure is fully made out of site-poured concrete. Rough plywood panels are used for the formwork. It was definitely not the intention to get the concrete smooth and clean; small defaults, seams in between the different panels and the markings on the wood are an added value.

    © Tim Van De Velde
    © Tim Van De Velde
    Plan
    Plan
    © Tim Van De Velde
    © Tim Van De Velde

    In addition to the concrete, an almost typical Flemish orange brick was used for the facades. Both inside and outside. The walls are reduced to their essence.

    © Tim Van De Velde
    © Tim Van De Velde

    All the built-in furniture, including the kitchen and wardrobes, are made out of dark concreteplex plates. This material does not require any additional finishing. It’s actually a cheap casing plate – again a search for the essence of materials.

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "House Machelen / Compagnie O Architects" 15 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909279/house-machelen-compagnie-o-architects/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.