All
Projects
Products
Events
Competitions

Sabá Apartment / Estúdio BRA

Sabá Apartment / Estúdio BRA

© Maíra Acayaba © Maíra Acayaba © Maíra Acayaba © Maíra Acayaba + 29

  • Architects: Estúdio BRA
  • Area Area of this architecture project Area: 130.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Maíra Acayaba
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Brasil Imperial, Tauarí
  • Woodwork: Rutra Marcenaria
  • Lighting: Reka Iluminação
  • Vassels: Selvvva
More Specs Less Specs
© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

Dwelling place designed for a young couple in São Paulo 
This concerns to a reconfiguration of the original floor plan of Itamarati Building (Project: Ciro Ribeiro Pereira - 1953), regarding the future habitants, a young married couple. 

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba
Sketch Floor Plan
Sketch Floor Plan
© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

Among the three existing bedrooms, two of them have been demolished.
The main interventions were the removal of a utility room to relocate the new laundry. And the old one has been changed to the new kitchen. At last, the living room assumed the place from part of what had once been a kitchen, giving space to a rectangular plan. 

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

The program organization comes from a wooden box, which includes: dormitory, bathrooms, kitchen and laundry. This volume assumes a sensitive quality, once that it seems to be fitted in the previous space. Part of the box, set to the living room, has different features, among them: hidden office opened by accordion doors, support for air conditioning, coffee machine niches, a collection of handmade ceramic dishes; and finally, the doors that give access to the private part of the apartment. 

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

The wooden box as well as the parallel bookcase, made by metallic sheets, have the same height and are located in the longitudinal direction of the space. Together, they attach visual comfort because of their proportions and direct the visitor's gaze to the treetops outside the building.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

Predicting the possibility of a future baby, the living room was demarcated in a sensitive way, including distinct materiality in part of the floor, the burnt cement pigmented pink.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

In the kitchen, the cobogó - a king of rolled brick - filters the sunshine with its shapes producing shadows on the floor. These ones were eternally printed on the floor, with amused pink granite circles.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Guarujá - State of São Paulo, Brazil

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sabá Apartment / Estúdio BRA" [Apartamento Sabá / Estúdio BRA] 10 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909228/garu-apartment-estudio-bra/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.