the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Coffee Shop
  4. India
  5. Zero Studio
  6. 2018
  7. Kadalas Cafe / Zero Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Kadalas Cafe / Zero Studio

  • 23:00 - 10 January, 2019
Kadalas Cafe / Zero Studio
Kadalas Cafe / Zero Studio, © Ar Hamid MM
© Ar Hamid MM

© Ar Hamid MM © Ar Hamid MM © Ar Hamid MM © Ar Hamid MM + 38

  • Architects

  • Location

    Beach Rd, Kuttichira, Kozhikode, Kerala 673001, India
  • Project Team

    Hamid mm, Hafeef Pk, Nidhin raj, Sameer, Issudheen, Shafeek Ahamed
  • Area

    300.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Category

  • Structural Engineering

    Ramees Ali_RALAB
  • Mechanical and Electrical Engineering

    Elmek Solutions
  • Metal Fabrication

    Mansoor
  • Electrical

    Jibeesh
  • Landscaping

    Banyan tree
  • More Specs Less Specs
© Ar Hamid MM
© Ar Hamid MM

Text description provided by the architects. All over the world, food aficionados are having a great time since cuisine these days isn’t exclusive to the region where it belongs to but has become a global concept. Learning from a worldwide chain of branded restaurants, cities and also small towns started to have their own regional versions for specialty eating spaces; bringing to the platter, local as well as foreign cuisine, and at times fusing together different varieties.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Such extravaganza in the menu, however, has become a norm and the food enthusiasts are now being offered much more than just a nice meal by the restaurateurs. Calling it by the name of ‘experience dining’, they put forward dining as a wholesome package. Thus, along with ‘what’ you are eating, ‘where’ you are eating has also become important in deciding your satisfaction level as a customer. This is where the ambiance of the space becomes highly important even to the extent that it can overshadow the food itself.

© Ar Hamid MM
© Ar Hamid MM

Distinct from the many such ‘experimental’ food joints that have come up in the city as part of this trend; though relatively recent in these parts of the world, the client wanted a unique space for ‘experience dining’. This was to be done using the three available levels in an existing building, whose form was not doing much help. The café is set in a not so old building, literally a storehouse, nearby an old street with an enormous history, the Gujarati Street in Kozhikode, Kerala (India). It had very little to do with the past or present of its context; even being one of the few structures that lie within the permissible areas abutting the primary influence factor later in the design process, the beach.

© Ar Hamid MM
© Ar Hamid MM
North and South Side Elevations
North and South Side Elevations
© Ar Hamid MM
© Ar Hamid MM

The design involved reforming this building with no changes in the existing area or structural elements but in volume by altering the roof heights. The façade is enveloped in corrugated cement sheets and rest of the exterior reflects similar hues with exposed cement and glass finishes. The limited detail and ornamentation in the exterior, as well as interior, has been a conscious decision so that the sea, with its changing colors, remains the major focus of the design.

© Ar Hamid MM
© Ar Hamid MM

Borrowed from the sea, shades of blue and yellow along with plain cement finish colors the flooring. Finishes and accessories (most of them being antique or obtained from the old buildings nearby) reminisce a bygone era, thus reconnecting the building with the past. The choice of furniture is mostly traditional - designed with a minimalistic approach to getting along with the concept of the interior. Notably, in the base level, old teak wood panels make up for seat and table tops, used without polishing off their patina, thus keeping the old world charm; also, they accentuate on simple lines in order to not obstruct the outside view.

© Ar Hamid MM
© Ar Hamid MM

Of the three levels, the base level features a curved jali which orients the circulation and view towards the beach sands. The middle level offers an elevated scenic view of the beach waters filtered through the foliage of a tree. The third level houses a lounge space with a barrier-free view to the horizon. Though a standalone at first look; a closer observation reveals that the café, in its attempt to deliver dining as a full experience, has its ‘platter’ of design derived from the context itself.

© Ar Hamid MM
© Ar Hamid MM

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kadalas Cafe / Zero Studio" 10 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909226/kadalas-cafe-zero-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.