the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visitor Center
  4. China
  5. Wutopia Lab
  6. 2018
  7. Striped House / Wutopia Lab

Striped House / Wutopia Lab

  • 00:00 - 17 January, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Striped House / Wutopia Lab
Striped House / Wutopia Lab, © CreatAR Images
© CreatAR Images

© CreatAR Images © CreatAR Images © CreatAR Images © CreatAR Images + 45

  • Architects

  • Location

    Qinhuangdao,China
  • Category

  • Chief Architect

    Ting Yu
  • Project Architect

    Zhilin Mu
  • Design Team

    Dali Pan, Wutian Sun
  • Area

    35.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© CreatAR Images
© CreatAR Images

Text description provided by the architects. Wutopia Lab was given the task by tourism company Aranya to revamp their concierge room near their offices to change it into a “striped” tourism information center.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

I hope to continue to experiment through this small project, exploring the boundaries of architecture. To do that, I tend to design building elevations with a layered effect that attempts to blur the climatic boundaries of architecture.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

The skin of the original house was first replaced with semi-transparent glass to create a translucent box, but unlike previous projects that explore climatic boundaries that uses semi-transparent glass as curtain-like partitions, the box is surrounded by a solid wall, which creates a court yard that acts as the intermittent space between inside and outside. This wall is not to be mistaken as a secondary element as it holistically unitizes the box and the courtyard.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

That is all we can talk about this exterior wall, but this wall has become an obvious building elevation and instead flattens the layering effect and architectural romance that I attempt to achieve. This is what I don’t want to see, yet, I am attached to the holistic nature of this wall and I also don’t want to replace this with just another semi-transparent wall.

© CreatAR Images
© CreatAR Images
Axonometric
Axonometric
© CreatAR Images
© CreatAR Images

This building is located near the ocean and the structure to support light weight material such as polycarbonate and perforated steel will become much too bulky because of strong ocean winds.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

What Aranya keeps on emphasizing and reminding me is the ocean. This made me think of the pattern of sea-striped shirts that is immediately associated with sailors and the ocean. I decided to use this pattern to cover completely this wall and grounds. The effect of these stripes dissipates the dominating presence of the solid wall, creating an optical illusion that distorts the elevation of this structure.

© CreatAR Images
© CreatAR Images
© CreatAR Images
© CreatAR Images

Along with the deliberate punctures through the wall and the people occupying inside the semi-transparent box, this spatial arrangement creates an ambiguous and much more romantic setting. With this, the desired result was achieved even through the initial design plan was different.

© CreatAR Images
© CreatAR Images
© CreatAR Images
© CreatAR Images

This has become a newly formed antithesis, that evokes a certain giddiness that leads you to the sea.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Striped House / Wutopia Lab" 17 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909223/striped-house-wutopia-lab/> ISSN 0719-8884
© CreatAR Images

海魂屋 / Wutopia Lab

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.