the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Pavillion
  4. China
  5. Atelier Z+
  6. 2018
  7. River View Service Stations / Atelier Z+

River View Service Stations / Atelier Z+

  • 21:00 - 16 January, 2019
River View Service Stations / Atelier Z+
River View Service Stations / Atelier Z+, 6#. Image © CreatAR Images
6#. Image © CreatAR Images

2#. Image © CreatAR Images 4#. Image © CreatAR Images 9#. Image © CreatAR Images 16#. Image © CreatAR Images + 89

  • Architects

  • Location

    In the Public Space of East-bund Riverside, Pudong, Shanghai, China
  • Category

  • Partner in Charge

    Bin Zhang, Wei Zhou
  • Project Architect

    Zina Li, Kai Ye
  • Project Team

    Xiaoyu Liu, Jihao Zhang, Jing Yang, Xiaoxun Liang, Zhan Wang
  • Building Area

    235m2 (5#), 418m2 (18#), 268m2 (1-4#,6-17#,19-22#)
  • Gross Floor Area

    130m2 (5#), 146m2 (18#), 151m2 (1-4#,6-17#,19-22#)
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Design Cooperation

    Shanghai SKF ConstructionCo., Ltd.
  • Client

    Shanghai East Bund Investment (Group) Co., Ltd. (1-4#,6-17#,19-22#)/Shanghai Lujiazui (Group) Co., Ltd. (5#,18#)
  • General Contractor

    Shanghai SKF ConstructionCo., Ltd. (1-22#), Shanghai ShunjievConstruction (Group) Co.,Ltd. (5#,18#)
  • Structure

    Hybrid Wood-steel Structure (1-17#,19-22#), Wood Structure (18#) ; 1 Story
  • More Specs Less Specs
9#. Image © CreatAR Images
9#. Image © CreatAR Images

Text description provided by the architects. The East-bound “River Viewing Service Station” is a series of service stations located in the public space of the eastern bank of the Huangpu River in Shanghai. The 22 stations are distributed in the entire east coast between Yangpu Bridge and Xupu Bridge. There’s a service station every kilometer, which is aimed to provide citizens with rest spaces and public toilets. The project originated from the first River Viewing Service Station completed in September 2017 at Lujiazui northern riverside and the renovation and design of the second River Viewing Service Station completed in December 2017 in Qiantan Leisure Park.

2#. Image © CreatAR Images
2#. Image © CreatAR Images
3#. Image © CreatAR Images
3#. Image © CreatAR Images

In 2018, the River Viewing Service Station will be a standard supporting facility for the East Coast in Pudong New District. As the emergency projects, the first two River Viewing Service Stations only took one and a half months in design and completion respectively. The total design and construction period of the last 20 River Viewing Service Stations are only two months. It is almost impossible to complete the project with conventional design and construction procedures. So we have designed a standard unified building shape and summarized several different landing types based on different site conditions and topographical features, which differ in the relationship between the basic structural form and the site elevation.

Distribution Location
Distribution Location
Site Analysis
Site Analysis

The construction adopts the steel and wood hybrid system mainly composed of laminated wood to achieve super-fast construction with controlled quality. We make the best of the self-coordination ability of contemporary construction enterprises in construction organization, structural optimization and detail processing. Through high integration and reasonable division of design and construction, we achieved the maximum space quality and comprehensive effect during the short period.

17#. Image © CreatAR Images
17#. Image © CreatAR Images
17#. Image © CreatAR Images
17#. Image © CreatAR Images

The project of riverside connection is aimed at returning the river to the people, reflecting Shanghai’s open attitude and human care. The walking path, running path and riding path are interconnected. Such path system can connect the open space of the riverside and form a space guide along the river as well as a space guide perpendicular to the river through a series of spatial veins extending into the city. The linear “moving” space increases the possibility of event occurrence and public interaction, while the 22 point-like River Viewing Service Stations complement the rest space of “staying”. As an indispensable urban infrastructure in the connection project, the River Viewing Service Station has got rid of the traditional image of infrastructure: secluded, cold and serious. Through the multi-dimensional integration with the landscape and the terrain, it has formed a daily, autonomous and dynamic public space, which will increase the space experience of Huangpu River bund.

10#. Image © CreatAR Images
10#. Image © CreatAR Images
10#. Image © CreatAR Images
10#. Image © CreatAR Images

This series of tiny stations in the most public riverside space in the heart of Shanghai gives us the opportunity to explore the relationship between architecture and landscape, as well as the relationship among microscopic sites and macro public spaces & urban landmarks. We hope that this station can intensify the sites' features while serving the citizens in an easily approachable atmosphere so that the architecture can become a scenery amplifier. The name of “River Viewing Service Station” has highlighted the double appeals of the service station.

21#. Image © CreatAR Images
21#. Image © CreatAR Images
21#. Image © CreatAR Images
21#. Image © CreatAR Images

Each station consists of two parts: a relatively closed public toilet and an open and transparent public lounge with information guides and publishing, bookshelves and other service facilities. As for the distribution principle, we take the openness of the lounge and the maximization of the river sight line in the station as the first priority. Secondly, the sight line of small Lujiazui central area is considered on a macro scale. Between these two parts, there is a covered corridor goes across the building, connecting the riding path on the back of the river and the running and walking path on the side of the river. There are vending machines, lockers, hot and cold drinking water, shared umbrellas and other convenience facilities in the corridor. On the riverside, including the side of the lounge, there is a deep and wide platform space under the armpit. A long bench is equipped near the wall, which invisibly enlarges the public open space.

5#. Image © CreatAR Images
5#. Image © CreatAR Images
5#. Image © Qingshan Wu
5#. Image © Qingshan Wu

The square planar contour of the station is in sharp contrast to the relatively complicated half-spiral straight line curved surface single-direction purline roofing structure made of copper imitated Al-Mg-Mn Alloy Sheeting. Viewed from the riverside, the station resembles a large pavilion with far-extending eaves and a lithe crimped roof, which is slightly elevated from the site. The umbrella-shaped radial purlines under the counter-slope eaves in the north have become a visual focus.

© CreatAR Images
© CreatAR Images
1F Floor Plan
1F Floor Plan
5#. Image © Qingshan Wu
5#. Image © Qingshan Wu

The purlines converge to form a natural triangular skylight, one half in the lounge and the other half above the vestibule, illuminating the dark roof recesses and strengthening the space depths. Viewed from the back of the river, the station roof is divided into two halves respectively in the east and west, which have different heights but both tilt inward. Especially, the roof at the corner of the western-section staircase in the center has been depressed almost to the lowest point of the visual horizon. This especially depressed dimension has strengthened the entering sense of the side back to the river, guiding visitors from the central vestibule to the river scene.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

We hope that the River Viewing Service Stations will form physical guidance for the public and encourage the free use of space. People can walk through the low and intimate corridor to the river bank with the guidance of the triangular skylight. The roof will gradually rise with your body movement, the river view at the end of the vestibule will also raise in your field of vision, breaking through the high and spacious eaves in the north. Standing on the open and clear river-viewing platform and viewing through the trunks at the bottom, you can see the glistening river surface is stretching horizontally, constituting a flowing scene with figures walking or running along the riverside.

© CreatAR Images
© CreatAR Images
© CreatAR Images
© CreatAR Images

The benches on both sides of the vestibule will attract people to sit idly and appreciate the river scene leisurely. At this moment, you can only see the glistening river surface and feel special tranquility when the city on the other side of the river is concealed by the trees. Of course, when you descend from the veranda, you will access the running path and waterborne platform, where you can enjoy a panoramic view of the magnificent city skylines across both sides of the Huangpu River.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "River View Service Stations / Atelier Z+" 16 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909211/river-view-service-stations-atelier-z-plus/> ISSN 0719-8884
6#. Image © CreatAR Images

上海黄浦东岸望江驿 / 致正建筑工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.