All
Projects
Products
Events
Competitions

Gafarim House / Tiago do Vale Arquitectos

Gafarim House / Tiago do Vale Arquitectos

© João Morgado © João Morgado © João Morgado © João Morgado + 28

Houses  · 
Ponte de Lima, Portugal
  • Specialties

    Daengstudio L.da
  • Builder

    Casas do Lima, Limiavez L.da
More Specs Less Specs
© João Morgado
© João Morgado

Text description provided by the architects. This is a project of tense duality between vernacular principles and a neoplastic understating of shape, place and landscape.

© João Morgado
© João Morgado

In a naturally fragmented and disconnected context, the Gafarim House offers monolithic, opaque volumes to the street, citing the compact, parallelepipedic masses of northern Portuguese popular architecture and adjusting its scale to the surroundings.

© João Morgado
© João Morgado

It appears with autonomy in its context -an independent object among independent objects- and, in its economy of shape and detailing, it distances itself from the post-rural decorativism that is the norm in today’s Portuguese countryside.

© João Morgado
© João Morgado

This exterior formal economy is contrasted with a generous, high-ceilinged, expansive interior space that incorporates the remote landscape.

© João Morgado
© João Morgado

The entrance is a long transitional moment and a space in itself.

Evolving from the exterior, covered arrival space to its interior extension, from shadow to light and from opaque to transparent, this progressive contrast is an important representation of the duplicities and contradictions that define the theme of the project.

© João Morgado
© João Morgado
Ground floor plan
Ground floor plan
© João Morgado
© João Morgado

After the compressed, conditioned entering movement the space expands to a double-height volume that houses the social program of the house, reuniting under a same roof kitchen, dining and living room, citing the domestic organization of this region’s vernacular homes.

This is a space of great transparence, relating through a generous glass wall with the plot and the wide Minho views.

© João Morgado
© João Morgado

In spite of its transparency, opening to the northeast allows for a controlled relationship with natural light. Bathing in the morning light reflected by the water mirror and backlit by the infiltrating afternoon sun descending from the mezzanine, the changing natural light animates the architecture throughout the day and throughout the year.

© João Morgado
© João Morgado

Without any explicit separation, the private section of the house develops autonomously, with all bedrooms faced towards the southeast.

A small interior patio serves both the master bedroom and the bathrooms. This patio is a device that allows the creation of a space that, though formally inside of the house, is symbolically apart.

© João Morgado
© João Morgado

Between vernacular and contemporary references, between blind volumes and open planes, the Gafarim House is a project about contradiction, opposition and provocation condensed in a simple, pragmatic structure.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Gafarim House / Tiago do Vale Arquitectos" [Casa de Gafarim / Tiago do Vale Arquitectos] 21 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909064/gafarim-house-tiago-do-vale-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.