All
Projects
Products
Events
Competitions

Le Hideout / Ménard Dworkind architecture & design

Le Hideout / Ménard Dworkind architecture & design

© David Dworkind © David Dworkind © David Dworkind © David Dworkind + 18

Store  · 
Montreal, Canada
  • Architects Authors of this architecture project Ménard Dworkind architecture & design
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Ikea, Structube, Wayfair
  • Lead Architects

    David Dworkind, Guillaume Ménard, Stephane Gaulin-Brown
More Specs Less Specs
© David Dworkind
© David Dworkind

Text description provided by the architects. The Hideout is a beauty salon recently designed by Ménard Dworkind architecture and design. It is built in the rapidly evolving Griffintown neighborhood of Montreal. The salon is inserted into a small commercial space at the base of a new condo building.

Plan
Plan

The goal of the Hideout was to design a warm communal environment on a tight budget that had a strong experiential impact. A significant element in the existing unit was a large concrete column that occupied the center of the space. The layout revolved around this column as a central organizing element for the reception, manicure, makeup and pedicure stations.

© David Dworkind
© David Dworkind

The limited budget forced MRDK to get creative and invest in strategic places. The central column was dressed with a CNC cut floral form that grows up and onto the ceiling. This central structure was designed to contain nail polish displays, makeup stations, and storage. The pedicure station consists of IKEA sinks and Structube chairs taken off their legs and installed on a tiled plinth.

© David Dworkind
© David Dworkind

To further keep costs low, the team coordinated the CAD cut sheets for the laser cut steel counter tops and CNCed structure. At the reception, the steel counter folds over the front of the cabinetry recalling a painted nail. Warmth was given to the space by covering the walls around the main-space in Douglas Fir panelling. This warmth contrasts with the raw concrete floor, which still has construction notes and markings.

© David Dworkind
© David Dworkind

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Montreal, Quebec, Canada

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Le Hideout / Ménard Dworkind architecture & design" 11 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908952/le-hideout-menard-dworkind-architecture-and-design/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.