All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. United Kingdom
  5. Morris+Company
  6. 2017
  7. R7 / Morris+Company

R7 / Morris+Company

  • 06:00 - 24 December, 2018
  • Curated by María Francisca González
R7 / Morris+Company
R7 / Morris+Company, © Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

© Francesco Russo © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Francesco Russo + 22

  • Contractor

    Kier Construction
  • Executive Architect

    Weedon Architects
  • Structural Engineer

    AKTII
  • Environmental Engineer

    Grontmij
  • Cost Consultants

    Faithful & Gould
  • CDM Coordinator

    David Eagle
  • Fire Consultant

    The Fire Surgery
  • Acoustic Consultant

    Sandy Brown
  • Facade Consultant

    FMDC
  • Approved Building Control Inspector

    Camden Council
  • BREEAM

    Sweco (Formerly Grontmij)
  • Lifts

    Sweco (Formerly Grontmij)
  • Basement Enabling

    Arup
  • Workplace Strategy

    KKS
  • Access

    All Clear Design
  • Building Control

    Camden
  • Office Agents

    Savills / DTZ
  • Retail Agents

    Lunson Mitchenall
  • Security

    Tucknutt
  • Lighting

    18 Degrees
  • Sunlight + Daylight

    Grontmij
  • Project Legal

    Hogan Lovells
  • Earthworks + Remediation Report

    Arup
  • Landscape

    Tom Stuart-Smith Ltd
  • Client

    Argent LLP
  • More Specs Less Specs
© Francesco Russo
© Francesco Russo

Text description provided by the architects. R7 is an 11-story-high building in the fast-developing area of King's Cross. It’s a civic-minded, pink-enveloped office building, with a public lobby, cinema, restaurant and cocktail bar. With this rounded mix of uses, the architects have challenged the norm for offices and the ground floor experience is growing into a welcoming public foyer where one wants to spend time.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The two sides of the building rise to different heights, determined by the levels of adjacent Central Saint Martin's university building. The attempt to break down this massing through a series of setbacks and recesses creates south-facing terraces or gardens on each level, which benefit from views across the city. This sequence and laudable provision of outdoor spaces provide a sculptural interest and character to the building, often rare in corporate office buildings.

© Francesco Russo
© Francesco Russo

The two distinct shades of satin pink to the metal finned facade aids to split the block into two, with one being grounded by an exposed concrete colonnade. Everything on this building feels bespoke and color matched to the ‘pink’ facade from the suspended lights in the colonnade to the paved flags on the terraces.

© Francesco Russo
© Francesco Russo

The sincerity in the ‘stripped back’ internal finishes with the exposed concrete structure is a delightful contrast to the crisp exterior, also offering flexibility and minimizing abortive costs for tenant fit-outs. The architect’s awareness to prioritize spend where it matters is evident in the design quality of the public spaces and amenities – money spent wisely. The building tackles the problem of evolving workspaces well, allowing flexible fit-outs particularly between floors with soft spots for connecting stairs and spaces.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
Section
Section
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "R7 / Morris+Company" 24 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908227/r7-morris-plus-company/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.