Zoom image | View original size
Corporate office building is located on a 6.5acre site which has a lake on the eastern side and road towards north.The design has a very special connect with the site and the adjoining lake. The idea is of exploiting every view possible to the lakeside makes any user a spectator of this serene setting. A bio lake is conceived towards eastern side of the site which responds to the existing lake and would seem like an extension of it. Office building with all its ancillaries is proposed around this bio lake. Building is oriented with longer sides facing North – South to bring in glare free natural light. Porosity in planning and form allows continuous movement of breeze with wind tunnels creating venturi effect. Common areas are open and non-air conditioned. The three-floor structure has terrace garden at every level .Free flowing Cascading green terraces which is reminiscent of rice fields, is connected through external staircases gives a feeling of elevated ground at each of these floors. These terraces also provide insulation to office spaces below thus reducing heat / AC load resonating to the idea of a sustainable building. Green terraces not only allow one to work outdoors, stimulate interaction amidst the flora and fauna but also offers trails for those who wish to enjoy leisurely walks. A walk along the proposed green walk path covers around 650 mts.Over the year’s greenery on the receding terraces on either side of the lake would embrace the built making it a non-building. A green wall on the western side of the building shields the usable spaces from harsh western sun. Green buffer zone in between green wall and usable spaces further cuts off the radiation View more View full description
Share Share