Zoom image | View original size
The village of Litvínovice is located about 5 km south of the city České Budějovice in southern Bohemia. Typical urban sprawl substitutes the original street structure – the developed areas are established on the surrounding undeveloped meadows and fields. Thus, the context of the place is a typical imprint of the current mass approach to solving the housing needs through family houses in newly emerging suburban districts. The advantage of this specific building plot is its orientation towards the cardinal points. The terrain of the site slopes gently to the south, the access can be easily set up from the street on the northern side.  A regulation for this area prescribes a gabled roof and the maximum building height. The surrounding morphology does not offer significant remote views. The land area is not large enough for generous intentions of the client, which lead to logical positioning of the house, although not typical for this area. The house is placed just two meters from the boundary of the plot, which is the minimal distance permitted by the legislation. The residual space is left for the extension of public pavement where a bench can be installed, or some greenery planted. This solution brings more space to the private garden, which is situated south of the house. View more View full description
Share Share