1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Showroom
  4. China
  5. Schmidt Hammer Lassen Architects
  6. 2018
  7. NIO House / SHL

NIO House / SHL

  • 23:00 - 13 December, 2018
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
NIO House / SHL
NIO House / SHL, © SchRAN
© SchRAN

© SchRAN © SchRAN © SchRAN © SchRAN + 19

  • Architects

  • Location

    NO.18, Hubin Road, Shangcheng District, Hangzhou,China
  • Category

  • Architecture and Interior Design

    Schmidt Hammer Lassen Architects
  • Area

    1221.0 m2
  • Project Year

    2018
© SchRAN
© SchRAN

Text description provided by the architects. Located on the scenic West Lake waterfront in Hangzhou, China, the new flagship automotive gallery and clubhouse for car manufacturer NIO blends the company brand with West Lake culture, giving consumers a multi-sensory understanding of NIO’s environmentally-rooted brand philosophy.

© SchRAN
© SchRAN

The second NIO House automotive showroom designed by Schmidt Hammer Lassen Architects opened recently in Hangzhou, China overlooking the West Lake, a UNESCO World Heritage site that is one of the most beautiful sights in the country. As with the architectural firm’s first NIO House, which opened in Shanghai in February, NIO House West Lake is a design-centric take on the traditional car showroom for innovative electric car company NIO. A global start-up, NIO designs and develops high-performance electric and autonomous vehicles, while taking an unconventional view of the industry and redefining what premium service means for a car company.

© SchRAN
© SchRAN
© SchRAN
© SchRAN

“The West Lake is an intense confluence of different natural atmospheres that inspired the design of NIO House West Lake and the feeling of the space,” said Chris Hardie, Partner and Design Director Shanghai at Schmidt Hammer Lassen Architects. “The interior design also reflects the form and materials of NIO models like the ES8 and EVE by using clean lines and pushing material boundaries.”

© SchRAN
© SchRAN

The NIO logo represents ‘Blue Sky Coming’. The top half is about the sky, openness, our vision, the future. The bottom half is about the earth, direction, action and forward momentum. Blue Sky Coming is our guiding philosophy. The design of the Hangzhou showroom takes inspiration from this simple dichotomy of sky and water.

© SchRAN
© SchRAN

The sky over West Lake is applied to the upper levels of the building as a mirrored glass façade. By day, the façade changes with the movement of the sun, clouds and trees. By night, the building comes alive with different clusters of light and the activities within. By setting a fully mirrored glass façade in front of the columns, the image of a clean, contemporary object is revealed, evoking the feeling of a large-scale contemporary art installation. The full wall of windows displaying NIO’s newest car models inside, draw in passers-by with its open, inviting quality. The ground floor is home to the Discover NIO area where the water of West Lake inspired the fluid effect of the ceiling.

© SchRAN
© SchRAN

Three floors connected by material
The customised terrazzo includes three types of mid-sized pebbles and creates a warm stone feeling in the space. Emphasizing the perfection that customers can find in NIO’s products, the design creates a perfectly curved terrazzo surface, connecting the wall and floor seamlessly. In contrast, a softer material palette was chosen for the configuration area where customers can customize their vehicles. Douglas fir wood boards and a custom-made upholstered bench create an area for visitors to rest or view and select various car features on the interactive display wall. Its calm, warm palette and precise detailing bring more focus to the products on display.

© SchRAN
© SchRAN
© SchRAN
© SchRAN

Above the showroom, NIO House Hangzhou is a club-style space with a number of dedicated areas for members spread out over three levels, each with various levels of privacy and comfort. The second level of the building, called the Living Room, is accessed by a hidden carved staircase, and provides open meeting areas, a long communal table, and an open kitchen. Douglas fir and ash wood are the primary materials used in the Living Room, giving the space a homey, Scandinavian feel. The second level also houses a children’s area known as Joy Camp that features modern furniture, built in bookshelves, upholstered surfaces, and stair seating for play and story time.

© SchRAN
© SchRAN

The third level is a private space reserved for NIO House members that comprises an intimate lounge, a forum for lectures and presentations, a library lounge, and private meeting rooms. Each of the floors in NIO House Hangzhou have views of the lake and are clad with warm, rich textiles, pale wood furniture and accents, and natural materials such as terrazzo, glass, and reflective metal. The entire NIO House Hangzhou is a space to explore, gather, relax and enjoy with the whole family—a home away from home for the owners of NIO products.

© SchRAN
© SchRAN
© SchRAN
© SchRAN

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "NIO House / SHL" 13 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907522/nio-house-shl/> ISSN 0719-8884
© SchRAN

杭州西湖蔚来中心 NIO House / SHL

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.