All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Vietnam
  5. Duc Vien LE
  6. 2017
  7. Filtered Wall House / Duc Vien LE

Filtered Wall House / Duc Vien LE

  • 21:00 - 4 December, 2018
  • Curated by María Francisca González
Filtered Wall House / Duc Vien LE
Filtered Wall House / Duc Vien LE, Courtesy of Duc Vien LE
Courtesy of Duc Vien LE

Courtesy of Duc Vien LE Courtesy of Duc Vien LE Courtesy of Duc Vien LE Courtesy of Duc Vien LE + 20

  • Architects

  • Location

    Hòa Quý, Vietnam
  • Category

  • Area

    125.0 m2
  • Project Year

    2017
Courtesy of Duc Vien LE
Courtesy of Duc Vien LE

Text description provided by the architects. The house is situated in central Vietnam, where the area is exposed to extreme solar radiation during the summer months. Not only that, but the house also faces the west that led to the front face of the house is directly exposed to the sun in the afternoon. Under such objective conditions, how to reduce the external influence and the heat generated by solar radiation is the major challenge of this design.

Concept
Concept

Creating a buffer space on the west side of the house is the main means of the design. The west facade of the building is a wall with filtering function. It can block most of the sunlight while allowing cool wind to enter the inner space. The existence of the filtered wall and the buffer space greatly reduces the influence of solar radiation on the main space. In the facade design, the change from densely to sparely was designed according to different shading requirements. Different brick types, colors and compound mode are integrated to create a transitional and presentable architectural appearance.

Courtesy of Duc Vien LE
Courtesy of Duc Vien LE
Sections B + C
Sections B + C
Courtesy of Duc Vien LE
Courtesy of Duc Vien LE

In addition, due to the limitation of the shape of the site, the house must be a tubular building, resulting in less ventilation and lighting in the middle of the building. A small atrium was created to ensure lighting and ventilation requirements.
After the actual design and use, it can be seen that the walls and atriums with filtering function are in line with the local climatic conditions, and more research and application should be obtained.

Floor plans
Floor plans

View the complete gallery

About this office
Cite: "Filtered Wall House / Duc Vien LE" 04 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907130/filtered-wall-house-duc-vien-le/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Duc Vien LE

过滤墙屋 / Duc Vien LE

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.