All
Projects
Products
Events
Competitions

Single Family House / Knut Hjeltnes

Single Family House / Knut Hjeltnes

© Knut Hjeltnes sivilarkitekter © Knut Hjeltnes sivilarkitekter © Knut Hjeltnes sivilarkitekter © Knut Hjeltnes sivilarkitekter + 34

Houses  · 
Røa, Norway
  • Architects Authors of this architecture project Knut Hjeltnes
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2007
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Blanco, Equitone, ILVE, Moelven, Porsanger treindustri, nordvestvinduet
  • Architect in Charge

    Knut Hjeltnes
  • Design Team

    Øystein Trondahl, Nils Ole Bae Brandtzæg, Nils Erik Hjort Joneid,
  • Structural Engineer

    Terje Orlien
More Specs Less Specs
© Knut Hjeltnes sivilarkitekter
© Knut Hjeltnes sivilarkitekter

Text description provided by the architects. The project is situated in a suburb of Oslo, were most of the existing constructions date from last century. The site is characterized by a beautiful forest with large trees at the northern end of the deep and narrow site. 

© Knut Hjeltnes sivilarkitekter
© Knut Hjeltnes sivilarkitekter

The house is conceived as two distinct elements; a concrete part takes care of most of the programs complexities: bathroom, kitchen, storage etc. and a folded wooden element forming walls floors and roof. The folding element is constructed of prefabricated massive-wood-elements in oak. The outer surface of those elements is clad with fibre cement- boards. The cross laminated massive-wood walls are utilized for the bold cantilevers over the south-facing veranda. 

© Knut Hjeltnes sivilarkitekter
© Knut Hjeltnes sivilarkitekter
Section B
Section B
© Knut Hjeltnes sivilarkitekter
© Knut Hjeltnes sivilarkitekter

The main living space occupies the entire first floor and opens towards the view of the forest on one side and with direct access to the private garden on the other. A 19m carp-pound shelter the garden from the entrance pathway. The carport and garden shed turns the garden into an enclosed space.

© Knut Hjeltnes sivilarkitekter
© Knut Hjeltnes sivilarkitekter

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Single Family House / Knut Hjeltnes" 28 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906599/single-family-house-knut-hjeltnes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.