All
Projects
Products
Events
Competitions

Nomad House / A D LAB

Nomad House / A D LAB

© Elliot Lee, Studio Three Sixteen © Elliot Lee, Studio Three Sixteen © Elliot Lee, Studio Three Sixteen © Elliot Lee, Studio Three Sixteen + 25

  • Architects: A D LAB
  • Area Area of this architecture project Area: 337.89 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Elliot Lee, Studio Three Sixteen
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Automated Lifestyles, Bluescope, Liangwood Design and Build, Lital Materials and Contracts Engineers (LME)
© Elliot Lee, Studio Three Sixteen
© Elliot Lee, Studio Three Sixteen

Text description provided by the architects. An intriguing element of the brief for this corner terrace house in Central Singapore became the inspiration for its design. The owners approached architects AD Lab Pte Ltd with a desire to live in the house as nomads, moving the living and sleeping areas from room to room, and having the ability to alter the function and meaning of the spaces over time. 

© Elliot Lee, Studio Three Sixteen
© Elliot Lee, Studio Three Sixteen

Situated at the end of a row of terrace houses with a green reserve toward the rear of the house, the site naturally had one side that was limited by the boundary wall, and the other that was more related to the surrounding greenery.  The designers took advantage of the linked boundary wall to house a linear strip of the “function” or “service” elements of the house, leaving the more open and flexible space to face the side garden and long swimming pool, front balcony and rear views to the greenery. 

© Elliot Lee, Studio Three Sixteen
© Elliot Lee, Studio Three Sixteen

This organization of service and served spaces is clearly expressed in the façade with the left side of the house being more solid, built in heavy cast in-situ concrete, to accommodate the bathrooms, kitchen, staircase and store rooms.  In contrast, the right side of the house is constructed of lightweight steel and expressed as an open, glass and aluminium-clad structure.

Section 01
Section 01

This organizational logic carries through to the interiors of the house, with its contrast of the darker and more enclosed “service” side and light and open flexible side. Even in the basement of the house, the openness is felt through shimmering light emanating from long windows directly into the side of the swimming pool which stretches across the entire length of the house.

© Elliot Lee, Studio Three Sixteen
© Elliot Lee, Studio Three Sixteen

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Nomad House / A D LAB " 29 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906532/nomad-house-a-d-lab/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.