All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Austria
  5. feld72 Architekten
  6. 2018
  7. The House by the Park / feld72 Architekten

The House by the Park / feld72 Architekten

  • 02:00 - 2 December, 2018
  • Curated by María Francisca González
The House by the Park / feld72 Architekten
The House by the Park / feld72 Architekten, © Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus

© Hertha Hurnaus © Hertha Hurnaus © Hertha Hurnaus © Hertha Hurnaus + 24

  • Landscape Partner

    YEWO Landscapes, Susanne Kallinger
  • Collaborators

    Yuliana Abisheva, Martin Bauer, Marie-Theres Genser, Raphael Gregorits, Hannah Jöchl, Hanna Kovar, Gerhard Mair, Jasmin Plaikner, Ralph Reisinger, Nora Sahr, Wilhelm Scherübl, Mario Steiner, Elian Trinca
  • Client

    KALLINGER PROJEKTE
  • More Specs Less Specs
© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus

Text description provided by the architects. In the immediate vicinity of the new Vienna central station, the Sonnwendviertel East is arising along the Helmut-Zilk-Park. Based on a cooperative master plan, a district of diverse uses is developing where eleven of the buildings are going to be so-called “Quartiershäuser” – characterised by the idea and aim to fuse service and living in a modern urban context. Characteristic of these are a public use of the ground floor which aims to animate the immediate neighbourhood. To ensure this outcome, the future users of the ground floor spaces were involved already during the competition phase.

© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus

The Quartiershaus designed by feld72 – The House by the Park – illustrates its prominent urban location at Helmut-Zilk-Park via a highpoint on its corner. This staggered height awards the building a significant appearance whilst simultaneously optimising the incidence of light to neighbouring buildings as well as its own atrium.

© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus
Ground floor plan
Ground floor plan
© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus

The horizontal layering of the functionally diverse spaces is precisely formulated:
the ground floor with the dance studio PrimOrama and the customer zone of the developer KALLCO together with the office floor above (used by the client KALLINGER PROJEKTE as well as by KALLCO) form a base which is designed to emphasise its public accessibility and effectiveness and speaks its own architectural language: the Profilit glazing and bright plaster allow for a translucent and light effect.
Above are the residential floors with floor-to-ceiling windows, metallic soffits, textured plaster and playfully set balconies. A cantilevered city balcony on the 1st floor marks the entrance to the house and is canopy as well as interface between the public first floor and the residential levels above.

Section
Section
© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus
Diagram
Diagram

A vertical space made of Profilit glass – the so-called Proszenium, the “little stage”– runs as a striking fugue through the façade and is spatially clearly visible from the outside. It forms the spine of the building and combines the naturally illuminated access room with the vertically arranged common rooms. The differently shaped levels and the play with light and color yield an unusual spatial experience. By day and even more at night, the translucent Profilit panels show the contours of activities within like a shadow play.
As an extension of the Proszenium, the atrium with its translucency vertically opens up the floors. The Profilit glazing to the courtyard and the different wall colours on each floor give this central meeting space a very special atmosphere.

© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus

The park, public and semi-public as well as private spaces enter into a symbiosis with flowing transitions. The forecourt is a barrier-free meeting zone and combines the uses of the ground floor and the city via the dance studio's Kid's Stage. The atrium presents a calm space for recreation whilst simultaneously providing an interface with the neighbourhood. The playground faces the adjacent building group. A roofscape with various communal and private terraces crowns the building. The communal terrace "Chilletarium" on the roof of the fourth floor serves as an area of relaxation whilst vegetables are grown on the roof of the sixth floor with panoramic views over the city. All open spaces were designed by YEWO Landscapes and Susanne Kallinger.

© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus
Third floor plan
Third floor plan
© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus

The 29 apartments are between 38 m² and 120 m² in size and all have a balcony. The room height of almost 2.6 m ensures increased quality of living. One- to four-room apartments are all represented although a focus was placed on creating two- to three-room apartments thereby supporting the social mix in the building and offering housing for residents with diverse needs.
The building was designed according to the patented SLIM BUILDING® principle developed by the client KALLINGER PROJECTS. The ceilings are integrated into a modular support system made of slenderly shaped steel columns with the aim of greatly reducing load-bearing wall elements. The open modular structure allows for architectural flexibility and convertibility in the life cycle of the building – a sustainable system that is adaptable to varying housing needs.

© Hertha Hurnaus
© Hertha Hurnaus

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The House by the Park / feld72 Architekten" 02 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906295/the-house-by-the-park-feld72-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.