All
Projects
Products
Events
Competitions

Fredriksdalskajen / Nivå Landskapsarkitektur

Fredriksdalskajen / Nivå Landskapsarkitektur

© Robin Hayes © Robin Hayes © Robin Hayes © Robin Hayes + 34

Port  · 
Stockholm, Sweden
  • Architects Authors of this architecture project Nivå Landskapsarkitektur
  • Area Area of this architecture project
    12000.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
© Robin Hayes
© Robin Hayes

Location and function
Fredriksdalskajen (the Fredriksdal Quay) is located at Hammarby Lake in Stockholm, adjacent to one of the city’s main infrastructural veins connecting Stockholm’s southern suburbs with the central island of Södermalm. The quayside project is one of the last phases of a major urban development project, Hammarby Sjöstad, which has been evolving in southern Stockholm since the late 90s. The site is part of a continuous stretch along the water, from Liljeholmskajen in the west to Hammarby Sjöstad in the east and further on to Sickla lock.

© Robin Hayes
© Robin Hayes
Master plan
Master plan
© Robin Hayes
© Robin Hayes

A wooden pier and a square of trees and two large-scale swings creates a new target point at the water. Towards the lock and the eastern views of Hammarby Lake a series of long wooden benches face the water, from which one can watch the passing and locking of ships and boats. The quay has a long history as an industrial harbor, and some of the old port activities remain even after the rebuilding. The site is designed so that pedestrians and bicyclists can co-excist with a new group of recreational visitors on the site, as well as car users and port operators.

© Robin Hayes
© Robin Hayes

Concept and design
The industrial character is the foundation for the design of the quayside and square. Functions needed on the dock are solved using products derived from port and industrial environments, but further developed for the site.

The quay is characterized by large concrete slabs, bright yellow seating inspired by traditional mooring bollards, and white fencing. The arc shape as a recurring form is derived from the adjacent Skans Bridge’s two old concrete arches from the 1920s. In the western view, they interact with the white metal arches of the swings, the semi-circular smooth concrete slabs on the wooden pier and the ramp's arched landing.

© Robin Hayes
© Robin Hayes

Fredriksdalskajen is north-facing, but thanks to the long wooden pier in the north-east, the area's most sunlit location can be utilized for sun-bathing and picnics. Two big swings act as an eye catcher and centrepiece on the square, from which swinging visitors have a vast view of Hammarby Lake, across the sun deck and the canal's frequent boating.

© Robin Hayes
© Robin Hayes

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Hammarby Sjöstad, Stockholm, Sweden

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Fredriksdalskajen / Nivå Landskapsarkitektur" 21 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906192/fredriksdalskajen-nava-landskapsarkitektur/> ISSN 0719-8884
© Robin Hayes

Fredriksdal码头 / Nivå Landskapsarkitektur

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.