the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Industrial Architecture
  4. China
  5. CCDI
  6. 2016
  7. Dongguan TP-LINK Industrial Park / CCDI

Dongguan TP-LINK Industrial Park / CCDI

  • 19:00 - 18 November, 2018
Dongguan TP-LINK Industrial Park / CCDI
Facade rhythm and order of dormitory. Image © Jian Fang
Facade rhythm and order of dormitory. Image © Jian Fang

Internal courtyard in the industrial park. Image © Jian Fang Pedestrain in the industrial park. Image © Jian Fang Set back platform communication space in outdoor corridor dormitory. Image © Jian Fang Vertical connection corridor between dormitories. Image © Jian Fang + 29

  • Architects

  • Location

    No. R4, Bi Hu Road, Dongguan, Guangdong, China
  • Category

  • Design Team

    CCDI 21 Design Studio &CIC
  • Lead Architects

    Lang Wang
  • Area

    548527.818 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Client/Owner

    TP-LINK
  • Products

    ceramic veneer, aluminum extruded sections, tempered insulating glass
  • More Specs Less Specs
General Relationship. Image © Jian Fang
General Relationship. Image © Jian Fang

Text description provided by the architects. After moving away from Shenzhen, TP-LINK found a new site in Dongguan Eco-Industrial Park, south of Yuetang Lake, quiet waterway passed by, flat terrain, natural scenery is very beautiful. The project is an industrial production park, divided into two parts: the production plant area and the dormitory area, the factory area is located near the lake, the dormitory area is located at the north of the factory area.

Connecting building in the industrial park. Image © Jian Fang
Connecting building in the industrial park. Image © Jian Fang

The problem we are facing
How to make good use of the beautiful surrounding natural environment, break the traditional form of factory buildings and dormitories, and create more comfortable and shared work and living space for workers with the open and connected design strategy has become the primary problem facing our design. 

Site Location
Site Location

The relationship between architecture and landscape
Yuetang Lake is calm and wide, and it needs a stable and stretched building to talk to it. Therefore, the design connects the traditional multiple buildings vertically and horizontally to form a huge scale architectural circle, which echoes the lake. The huge building volume and soothing image are remarkable. A unique landscape formed by the building and the lake. In the design of dormitory area, we adopt the undulating skyline, overlapping and set-back platform, light and transparent volume modelling. Create a connection between the Yuetang lake and dormitory by using the open falling architectural form.

Dongguan TP-LINK Industrial Park / CCDI, Facade rhythm and order of dormitory. Image © Jian Fang
Facade rhythm and order of dormitory. Image © Jian Fang

Organic growth pattern of industrial parks
Planning structure: With a depth of 30 meters, we have formed a huge circular building volume, interlocking and staggering with each other, so that the continuous streamline of the production process can be maximized, and offer flexibility to the owner that could adjust production line layout when the situation requires. Three enclosed circular buildings in a group create a pleasant courtyard space, and a group of three circular buildings form a factory building. By continuously replicating this combination, the organic growth of the planned structure of the entire industrial park can be realized.

Pedestrain in the industrial park. Image © Jian Fang
Pedestrain in the industrial park. Image © Jian Fang
Two-story pedestrian walk-through space in the industrial park. Image © Jian Fang
Two-story pedestrian walk-through space in the industrial park. Image © Jian Fang

A cross-shaped walking axis is placed between the three courtyard spaces, and a traffic lane is arranged on the outer side to form a layout of pedestrians in the courtyard space, and the vehicle is arranged in the outer loop, and a unloading site is arranged at the corner of the venue; Through the courtyard space and the cross-shaped two-layer penetrating space, natural ventilation can be effectively improved, and energy consumption in transition season can be reduced.

Circulation Analysis
Circulation Analysis

Renovation conditions: For the entire project to meet the needs of urban development and change, this 30-meter-long interlocking garden-style industrial park layout provides excellent conditions for the factory to change into office and commercial space. It can greatly expand the life cycle of the entire buildings, which is also in line with the planning concept of the sustainable park.

Building detail in the industrial park. Image © Jian Fang
Building detail in the industrial park. Image © Jian Fang
Pedestrain entrance in the industrial park. Image © Jian Fang
Pedestrain entrance in the industrial park. Image © Jian Fang

Diverse dormitory public space hierarchy and interaction
Overall layout: courtyard is enclosed by the dormitories, the space between two dormitories is main square, carrying many activities, the building form was opened in the direction of the square, can add activity spaces, they forming a progressive space hierarchy by" activity square - courtyard unit - dormitories' room". 

Dormitory building subverts the traditional concepts. Image © Jian Fang
Dormitory building subverts the traditional concepts. Image © Jian Fang
Rich and diverse event space. Image © Jian Fang
Rich and diverse event space. Image © Jian Fang

Space placement: the upper and lower floors are connected by external staircases ,activity centers and platforms, dormitory area adopt one-corridor design, the whole dormitories' room have southern aspect, which have excellent conditions of lighting and ventilation, when you open the door of dormitories' room and walk to the outer corridor, you can see the beautiful scenery of Yuetang Lake. The landscape stairs connect to the upper and lower level, and dormitories' staff activity center set between rooms, provide a multi-dimensional public space for the park staff.

Set back platform communication space in outdoor corridor dormitory. Image © Jian Fang
Set back platform communication space in outdoor corridor dormitory. Image © Jian Fang
Courtyard relationship between dormitory. Image © Jian Fang
Courtyard relationship between dormitory. Image © Jian Fang

Set-back model overlapping: The dormitory formed set-back model by layer, facing the central main square, so that there is a better interaction between the building and the environment. While the dormitory has created a distinctive image, it has also created a rich and diverse space for activities. Young employees can enjoy the leisure time after work by strolls, recreational sports, leisure and relaxation.

Vertical connection corridor between dormitories. Image © Jian Fang
Vertical connection corridor between dormitories. Image © Jian Fang

The design concept of "sustainable industrial park"
The design of Dongguan TPLINK Industrial Park is an attempt to plan and design with the concept of “sustainable industrial park”, we take the needs of the staffs and production technology in the self-use Industrial Park as the starting point to carry out the planning and architectural design of the industrial park, creating a high-efficiency comfort space for the scientific researchers and inspiring their creativity in the garden environment of new production and R & D.

The dormitory building forms an activity space by set-backs. Image © Jian Fang
The dormitory building forms an activity space by set-backs. Image © Jian Fang

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Dongguan TP-LINK Industrial Park / CCDI" 18 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/905878/dongguan-tplink-industrial-park-ccdi/> ISSN 0719-8884
Facade rhythm and order of dormitory. Image © Jian Fang

东莞TP-LINK产业园 / 悉地国际21设计工作室&CIC新业务部

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.