the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. RGB arquitectos
  6. 2017
  7. A Viewpoint Towards the Landscape / RGB arquitectos

A Viewpoint Towards the Landscape / RGB arquitectos

  • 23:00 - 16 November, 2018
A Viewpoint Towards the Landscape / RGB arquitectos
A Viewpoint Towards the Landscape / RGB arquitectos, © Mayte Piera
© Mayte Piera

© Mayte Piera © Mayte Piera © Mayte Piera © Mayte Piera + 18

  • Technical Architect

    Joaquín Pérez Sánchez
  • Collaborator Architect

    Jose Agustín Valls Roig
  • Constructor

    Ribeco, S.L.
  • More Specs Less Specs
© Mayte Piera
© Mayte Piera

Text description provided by the architects. A plot in the mountain. A viewpoint towards the landscape. The perfect orientation, both in  views (sea and tip of Albir), as in sunlight (South). These are the bases with which we start to generate this project, whose idea is based precisely on the fact that the house understand as a lookout, a piece that perfectly marks the will to frame the landscape. Its main form, prismatic, appears by that cinematographic framing concept.

© Mayte Piera
© Mayte Piera

The general volume of the house is made up of three floors: the highest one, which houses the access and the garage, is further removed, subtly linked on one of its sides to the next floor, the middle one, destined for bedrooms, which is the that configures the reality of the framing, the one that exerts of true PRISMATIC BOX. Finally, the ground floor, also removed to enhance the flight of the upper floor, which contains the day spaces and is related to the main terrace, the pool and outdoor spaces, treated with much care and detail, (with a leading role very marked of the  stone of the place, that in addition was treated of a special form, very geometric), contributing remarkably to the spatial expansion of a house that really is reduced in size. And it is precisely this fact, which contributed to the choice of a floor, against the current trend, of small format, a 60x60, to help mark and recognize the boundaries and the encounters between each room, each piece of furniture, the carpentry external ... the modulation of the pavement was carried out in a comprehensive, almost obsessive manner. The tone chosen for this material was a metallic gray, to generate a soft contrast with the color of the metallic carpentry (what little is seen of it, being a model of minimum lines and embedded profiles), and with the color white of the house, a clear choice from the beginning as it is a construction next to the Mediterranean Sea. In a nod to the relationship with the outer space and the terrain, part of the  stone used to contain the terraces of the mountain, is also used inside the house, creating a very unique interior-exterior relationship, mainly due to the particular geometric cut of this stone, which sums up to perfection the work for the detail and for using the materials in a different wa, an action that was very driven by the clients of the house.

© Mayte Piera
© Mayte Piera
First floor plan
First floor plan
© Mayte Piera
© Mayte Piera

As is usual in our projects, artificial lighting is used to provide dynamism to the set of spaces and, outside, to make a reading of the millimeter composition of the house, in this case, what it gets is to define to perfection that idea of a prismatic piece exerting a viewpoint towards the landscape.

© Mayte Piera
© Mayte Piera

View the complete gallery

About this office
Cite: "A Viewpoint Towards the Landscape / RGB arquitectos" [un mirador hacia el paisaje / RGB arquitectos] 16 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/905835/a-viewpoint-towards-the-landscape-rgb-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.