All
Projects
Products
Events
Competitions

Tower House / BandukSmith Studio

Tower House / BandukSmith Studio

© Sachin Bandukwala © Sachin Bandukwala © Sachin Bandukwala © Sachin Bandukwala + 30

Apartments  · 
Ahmedabad, India
  • Architects Authors of this architecture project BandukSmith Studio
  • Area Area of this architecture project
    400.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2015
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Atlas Schindler, Brown, Domal, Jaquar Artize, Kandla, Saint-Gobain, piccolo, sonya ceramic, tipwood
  • Lead Architects

    Sachin Bandukwala, Melissa Smith
  • Photographs

  • Structural Consultant

    NK Shah Consulting Engineers
  • Services Consultant

    Jhaveri Associates
  • Electrical Consultant

    Transenergy
  • Main Contractor

    Gopalbhai
  • Supervision

    Mayurbhai
  • Fabrication

    Suresh Panchal
  • Carpentry – Framing

    Kantibhai & Brothers
  • Carpentry – Framing & Furniture

    Ganpathbhai
  • Electrical

    Rohitbhai
  • Plumbing

    Usman Khan
  • Polish & Paint

    Prakashbhai
More Specs Less Specs
© Sachin Bandukwala
© Sachin Bandukwala

Text description provided by the architects. Tower House is an experiment in vertical living. A typical bungalow of 400 square meters is squeezed into a footprint of 6.5 x 12.5m, forcing the program up five stories rather than spread along the ground. Despite the stacked floors, the design generates the experience of living in a house, with a diversity of spatial types throughout its section. At the same time, it takes advantage of the benefits of moving vertically with efficiently organized services, views across the city, and greater potentials for both stack and cross ventilation.

Axonometry / Concept
Axonometry / Concept

A concrete frame provides the skeleton, while central vertical circulation allows openings on all sides, and an outward looking entry to every room. Walls wrap the interior spaces, while balconies move around on each floor to open new vistas. Rooms are treated as pockets within the larger framework, minimizing the need for air conditioning and maintaining the connection to the outdoors. While balconies bring a corner of outdoor space into the room, punched windows around the wall create an intimate experience, whose deeply protected view is found only from a seated position.

© Sachin Bandukwala
© Sachin Bandukwala

The design balances two driving forces: conveying a house not a tower, and using verticality for an efficient, climate responsive building. The central stair, critical for both, is the core of the design. It organises services and treats vertical movement as part of the house. Each room opens from it and moves back toward it. On first and fourth floors, glass panels reveal the stair and further envelop it inside the rooms. As a passive cooling element, the semi-open stair draws air through the house, while ventilation in each room can be controlled by opening windows. A ceramic rain screen filters light and shields the stair from water, protecting the privacy of the space.

Axonometry / Efficient building
Axonometry / Efficient building

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Ahmedabad, Guyarat, India

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tower House / BandukSmith Studio" 01 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/904983/tower-house-banduksmith-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.