the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Fala Atelier
  6. 2017
  7. House With a Curved Wall / Fala Atelier

House With a Curved Wall / Fala Atelier

  • 05:00 - 2 November, 2018
House With a Curved Wall / Fala Atelier
© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

© Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro + 12

  • Architects

  • Location

    Oporto, Portugal
  • Project Team

    Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Julia Andreychenko, Rute Peixoto, Lera Samovich, Elisa Sassi, Paulo Sousa
  • Area

    100.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

Context
Context

Text description provided by the architects. The derelict construction was found on an unremarkable neighbourhood, hiding a deep and generous garden; the proud pitched roof distinguished the otherwise trivial architecture.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

After reseting the construction to a bare structural existence, the inner space was solved with the precise placement of a gently curved wall as a separation between the public and private programs. The intersection of the existing walls, the sloped roof and the new wall resulted in a complex geometrical form. Through the new wide window, a clear tension towards the picturesque garden was created.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

The main space, loosely populated by furniture, showcases four blue doors (leading to the small lobby, bedroom, bathroom or attic), a circular opening, various plants and an elegant metal pole that symbolically marks the highest point of the otherwise humble construction. A selected number of elements - doors, kitchen and furniture - were painted in strong colours contrasting with the general abstract whiteness of the room.

Diagram
Diagram
© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

The wall facing the street was plastered and the entrance door painted in heavy salmon-pink; the greenish-blue gate, when closed, completes the deconstructed composition. A thin metal surface extends over the white volume as if made of paper: the light metal roof becomes the prominent urban element defining the image of the house, its houseness. While the interiors form a unity characterised by whiteness and precision, the outside expression is that of a loose juxtaposition of constructive elements. Ultimately the house is a rather conventional building, but unusually vivid.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

View the complete gallery

About this office
Fala Atelier
Office
Cite: "House With a Curved Wall / Fala Atelier" 02 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/904823/house-with-a-curved-wall-fala-atelier/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.