Zoom image | View original size
The purpose of this project was to design two adjacent houses with a view towards the Aegean and the Kolymphithres Bay in the island of Paros (in the Cyclades). The plot extends on an east-west axis. The views are towards the north and it's intense north winds, which persist even during the summertime, and are known as "meltemia". These winds can be ravaging, but equally beneficiary during the hot summer days. The houses are placed on an east - west axis on the eastern side of the plot so as to gain full perspective of the Aegean and the Kolymphithres Bay. An outdoor corridor defines their in-between space, while connecting the northern terraces and swimming pool area with the southern side of the dwellings, with it's carefully dispersed olive trees. The houses develop on either side of the corridor, which acts like an almost-mirror plane within the composition. Each house is defined by a seemingly un-interrupted whitewashed wall which follows a meander-like path. Lower profile stone walls lay tucked in-between these two white ribbons, creating an open dialogue between the indoors and the outdoors. The result is a game of "hide and seek" among the inhabitant, the indoor spaces, the inner yards, the spacious terraces, the sky, the sea, the sun and the shade. This strict yet sensitive composition of walls, reminiscent of the cycladic archetypical wall, makes a statement within the rolling Parian landscape. The openings on the walls as well as the pergolas are carefully placed so as to protect from the intense southern sun and northern winds, while at the same time seizing the benefits of the sun, the wind, and the views. View more View full description
Share Share