the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Spain
  5. YLAB Arquitectos
  6. 2018
  7. Apartament in Argentona Street / YLAB Arquitectos

Apartament in Argentona Street / YLAB Arquitectos

  • 07:00 - 1 November, 2018
Apartament in Argentona Street / YLAB Arquitectos
Apartament in Argentona Street / YLAB Arquitectos, Cortesía de YLAB Arquitectos
Cortesía de YLAB Arquitectos

Cortesía de YLAB Arquitectos Cortesía de YLAB Arquitectos Cortesía de YLAB Arquitectos Cortesía de YLAB Arquitectos + 28

    Text description provided by the architects. The project consist of the remodel of an apartment located in an old building in Barcelona’s Gracia district. The former 90 m2 apartment, was heavily partitioned with up to 6 rooms and gave off a dark appearance with almost no connection with the outdoor space.

    Cortesía de YLAB Arquitectos
    Cortesía de YLAB Arquitectos

    The new owners, a Norwegian couple in love with design and with the city of Barcelona, had understood the potential of its sunny inner courtyard covered with ivy vines, and chose to buy it as their holiday residence. They wanted to transform it in a bright and open space and create a semi-exterior garden to overcome the lack of an outdoor space.

    Cortesía de YLAB Arquitectos
    Cortesía de YLAB Arquitectos

    YLAB Arquitectos proposed a concept that frees up the space through important structural changes, opening the façade to the inner courtyard and recovering the historical gallery to revamp it as a gallery-garden.

    Plan
    Plan

    The new layout revolves around a central open L-shaped space, connected to the gallery-garden and the inner courtyard. The couple’s suite, equipped with large natural wood cabinetry, which integrates a folding table dresser, is placed in the inner area. The suite has its own bathroom that can be accesed as well through a second door from the communal area, serving as guest bath.

    The layout concept is developed from the segregation of the classical functions into different sub-zones, more aligned to the owners’ particular way of living.

    Cortesía de YLAB Arquitectos
    Cortesía de YLAB Arquitectos

    Thereby, the kitchen-dining is disintegrated into four sub-zones: the cooking and the washing zones, both in contiguous spaces inside a cabinetry at the front of the communal space; the breakfast zone, in a second angled cabinetry, with hidden space for little kitchen appliances and a removable worktop; and the winery/bar zone, in a third cabinetry closer to the living room. All these zones revolve around this central space, furnished with flexible furniture islands, such as the dining table and the lounge chairs, that compliment each other.

    The kitchen spaces are integrated into a perimeter cabinetry in natural light oak wood and provided with sophisticated fittings by Blum. Large concealed doors hide the open kitchen workspaces, finished in white Neolith and natural wood. and the large kitchen appliances such as the Novy hood, chosen because of its integration capacity.

    Cortesía de YLAB Arquitectos
    Cortesía de YLAB Arquitectos

    The living room is also divided into an inner zone, furnished with Carl Hansen lounge chairs and table, and a semi-exterior zone in the gallery-garden, furnished with Butterfly chairs and Kettal table. All were delivered by Gunni Trentino and decorated with Serax and Materia Barcelona pieces.

    In the same way, the office space is divided into a desk area with a computer within the living room shelf system, and a movable desk with storage inside the vestibule area cabinetry.

    Cortesía de YLAB Arquitectos
    Cortesía de YLAB Arquitectos

    The gallery, featuring double windows both to the exterior and the interior, is also an open use space that can be used in different ways. Two large facing custom built planters, in the same natural sand stone as the floor, contain a lush garden that can be taken care of at a distance thanks to the Gardena Smart watering technology, totally concealed inside the planters.

    Cortesía de YLAB Arquitectos
    Cortesía de YLAB Arquitectos

    The apartment achieves maximum storage due to the large floor-to-ceiling cabinetry at the perimeter and in substitution of the partition walls. The oak wood cabinets alternate with white lacquer wall clads, that allow for a flush installation of the swinging doors or hide the sliding doors, and indeed separate the different ambients in a subtle way. Both materials, wood and lacquer, combine to perfection with the protected natural Capri sandstone by Levantina that reflects the natural light and adds a warm cream tone.

    Cortesía de YLAB Arquitectos
    Cortesía de YLAB Arquitectos

    The project features minimalistic designed E22 electrical accessories by Gira that enable an easy control of the lighting system.

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Apartament in Argentona Street / YLAB Arquitectos" [Apartamento en Calle Argentona / YLAB Arquitectos] 01 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/904710/apartament-in-argentona-street-ylab-arquitectos/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.