the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Iran
  5. Hooba Design Group
  6. 2018
  7. Ozgol Apartment / Hooba Design Group

Ozgol Apartment / Hooba Design Group

  • 01:00 - 19 October, 2018
Ozgol Apartment / Hooba Design Group
Ozgol Apartment / Hooba Design Group, © Deed studio
© Deed studio

© Parham Taghioff © Parham Taghioff © Deed studio © Deed studio + 44

  • Project Manager

    Hooman Falli
  • Design Team

    Hooman Faalli, Mona Razavi
  • Physical Model

    Mehran Alinezhand
  • Phase 2

    Fatemeh Dehghani, Babak Nasirabadi
  • Construction Supervisor

    Babak Nasirabadi, Mohsen Tahmasebi , Aydin Atari , Ali Ghaemian
  • Presention

    Davood Raeesi
  • Structural Design

    Shalode sazan Co.
  • Mechanical design

    Mohamadi
  • Electrical Design

    Ghandil zadeh
  • Landscape Design

    Elgreen
  • Lighting Design

    Faad Co.
  • Furniture

    Harmony Co.
  • Client

    Seyed Mohsen Hoseyni
  • More Specs Less Specs
© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Text description provided by the architects. The new urban development of Tehran in the recent decades has imposed alterations to the ratio of open and semi-open spaces to the closed spaces in residential units. These changes has enormously affected the lifestyle of Tehranians in the recent years to such and extend that smaller apartment units have minimum access to open or semi-open spaces. The research focus of this project was to explore the urgent need for new residential models in Tehran.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Located in the Ozgol neighborhood of Tehran, the site of the project was a 10*22m plot, next to an unbuildable piece of land. Therefore, the building could have facades on three sides (North, South, and East). Consisting of a duplex (2nd and 3rd floors) and a guest unit (1st floor), the three storey residential building was designed for a single family.

© Deed studio
© Deed studio
Section BB
Section BB
© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

The aim of the project was to transform the common “Infill” residential typology by extending open and semi-open spaces into the building. Providing natural ventilation and lighting as well as maximizing the engagement of green spaces with different functions of the house were all considered during the design process.

© Deed studio
© Deed studio

The narrow width of the site imposed restrictions on the interior planning. These restrictions motivated the design team to rethink the typology of the vertical circulation through the building and to rearrange it into a longitudinal semi-open staircase along one side of the building. This staircase connects the backyard to the open-to-sky void on the front side of the building, providing fresh air circulation in every floor. This space acts as a corridor, providing visual connection between the backyard, the sky, and the city.

© Deed studio
© Deed studio

Another important design element was to provide functional flexibility to the main balcony in relation to the exterior and the interior. This was achieved by creating a space that could be transformed to open, semi open, and closed spaces in different weather conditions.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

During the winter, this space becomes a part of the enclosed interior. During the summer, on the other hand, it could become a semi open balcony. This space is covered by an automated operable roof on top and is separated from the exterior and the interior of the building through operable glass openings.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Spatial Organization:
The width of the building was divided into 3 sections, organizing the interior spaces. The semi open balcony is located in the middle division in both plan and section, and all the vertical circulations are placed in one division to optimize space utilization throughout the building.

Open and close diagram
Open and close diagram

Material Palette:
Traditional Brick was used both as the base and as the finishing of the exterior facades, the circulation corridors, as well as the voids throughout the building. Rotated brick blocks were implemented on some parts of the façade to allow sunlight penetration and view to the exterior, while minimizing overlook to the building. Sunlight variations during the day creates a variety of light and shadow patterns. The intention here was to emphasize on the importance of sunlight variations during different seasons of the year.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Hooba Design Group
Office
Cite: "Ozgol Apartment / Hooba Design Group" 19 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/904176/ozgol-apartment-hooba-design-group/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.