Zoom image | View original size
The Issa Megaron project is dealing with questions regarding the context of the site boundary, envisioned on the plot that is read as a "void", a blank space-with deception that context is non -existent. Given that the "genius loci" is not only the plot an island of Vis but actually the Mediterranean, we conceive the house by the system of the Socrates Megaron ( as the first passive house), reinterpreting the ancient traditional stone drywalls and creating a new rural man-made topography. The assignment was to design a house for a temporary family retreat on a site without infrastructure, at the same time completely satisfying the needs of the user. The complete lack of infrastructure and general inaccessibility imply that self-sustainability is prerogative, and the only solution for the completion of the project, that encompasses the plausibility of the project, minimal costs, satisfaction of all user needs, local government and urban plans as well as the architectural expression. The house is designed with natural cooling and ventilation systems, rainwater exploitation, solar panels, and other elaborate ways of exploiting natural resources, enabling the facility to function as a place for life. View more View full description
Share Share