the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Ireland
  5. Tierney Haines Architects
  6. 2018
  7. House on Clifden Bay / Tierney Haines Architects

House on Clifden Bay / Tierney Haines Architects

  • 08:00 - 12 October, 2018
House on Clifden Bay / Tierney Haines Architects
House on Clifden Bay / Tierney Haines Architects, © Stephen Tierney
© Stephen Tierney

© Stephen Tierney © Stephen Tierney © Stephen Tierney © Stephen Tierney + 29

  • Engineers

    Trevor Wood Consulting Engineers
  • Contractor

    Paschal Lyons
  • Quantity Surveyors

    Barry Aherne, Dave Cuddy
  • More Specs Less Specs
© Stephen Tierney
© Stephen Tierney

Text description provided by the architects. This 250sq.m family home and office were designed to nestle into the side of a hill overlooking Clifden Bay in Connemara in the west of Ireland. The house is set into the side of the low hill; like nearby outcrops of rock, the grounded heavy forms are inspired by limpet shells, coastal defenses and stone piers. The battered limestone cladding is positioned at the exposed corners to give some sense of resistance to the salty southwesterly prevailing winds while larch timber cladding and pillars set up a simple rhythm with the glazing. The low grey irregular roof form echoes the erratic rock outcrops in the surrounding landscape.

© Stephen Tierney
© Stephen Tierney
Floor Plan
Floor Plan
© Stephen Tierney
© Stephen Tierney

The clients, a couple with three young children, were clear that the sociable kitchen would be at the heart of the house and enjoy sunshine throughout the day while being loosely connected to the sitting room and office. There was a planning requirement for the building to be discrete and low impact and the clients were keen to develop an unusual design solution that took inspiration from this unique landscape. The interiors are deliberately quiet to highlight the views and changing the light.

© Stephen Tierney
© Stephen Tierney

One of the challenges of the site was to make the most of the views of the bay while also providing some shelter in a very harsh climate, the elongated plan follows the contours of the glacial moraine hillside and peeps over the brow of the hill. The entrance hall reveals the sea view from the protection of the front courtyard and then divides the house between living spaces and bedrooms with a change of level.

© Stephen Tierney
© Stephen Tierney
Site Section
Site Section
© Stephen Tierney
© Stephen Tierney

Though the house is kept low to the ground the interior spaces are lofty and open to the apex of the roof with its chunky timber beams giving a pleasant volume and constant change to the internal spaces. The structure achieves a comfortable environment using hrv, passive ventilation, air source heat pump, and a SIP panel structure providing high levels of airtightness and substantial thermal insulation. The very accurate SIP panel structure for walls and roof were computer milled in a nearby factory and assembled on site in ten days.

© Stephen Tierney
© Stephen Tierney

View the complete gallery

About this office
Cite: "House on Clifden Bay / Tierney Haines Architects" 12 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903746/house-on-clifden-bay-tierney-haines-architects/> ISSN 0719-8884
© Stephen Tierney

克利夫登海傍小屋 / Tierney Haines Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.