the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Spain
  5. Vicente Sarrablo
  6. 2017
  7. The Kindergarten Virolai Petit / Vicente Sarrablo + Jaume Colom + Roviras - Castelao Arquitectos

The Kindergarten Virolai Petit / Vicente Sarrablo + Jaume Colom + Roviras - Castelao Arquitectos

  • 06:00 - 11 October, 2018
The Kindergarten Virolai Petit / Vicente Sarrablo + Jaume Colom + Roviras - Castelao Arquitectos
The Kindergarten Virolai Petit /  Vicente Sarrablo + Jaume Colom + Roviras - Castelao Arquitectos, © Joan Guillamat
© Joan Guillamat

© Joan Guillamat © Joan Guillamat © Joan Guillamat © Joan Guillamat + 15

        • Engineer

          Pere Riba, Jordi Riba and Oscar Alarcón
        • Collaborators

          Joan Marc Garcés, architect
        • Construction

          Construcciones Caler, SA
        • Client

          Virolai EMSA
        • More Specs Less Specs
        © Joan Guillamat
        © Joan Guillamat

        Text description provided by the architects. The Virolai Petit kindergarten has been built on the Escorial Street in Barcelona for the private developer Virolai, which has a long tradition in teaching centers. An adjacent building at the north is a big sports center, while on all the other sides the school has free facades. A closed facade at the Escorial Street protects from the noise, and it opens onto an interior with views of green areas on three levels that are terraced in a fan starting from the roof. The levels are turning their forged fronts in order to create schoolyards on each level and to improve the orientation of the classrooms.

        © Joan Guillamat
        © Joan Guillamat

        Each floor has three classrooms with balconies to the patio for the educational activities, when the weather is appropriate. One of the main intentions of the project is to flee from the typical image of schools with roof playgrounds that look like metal cages added to the building. 

        © Joan Guillamat
        © Joan Guillamat
        Ground Floor Plan
        Ground Floor Plan

        For this reason, the enclosure of the roof playground extends to the street with a composition reminiscent of that of a Florentine palace, with a tripartite division of the façade in which the classical bossages are now a Flexbrick fabric of white ceramic plaques that unifies the three levels. These mixed concrete panels and ceramic platelets on the base of the building contemplate an important technical innovation: as the internal reinforcement of the ceramic fabric does not contain a concrete perimeter frame, the ceramic pieces can reach the ends of the panel.

        © Joan Guillamat
        © Joan Guillamat
        Constructive Section
        Constructive Section
        © Joan Guillamat
        © Joan Guillamat

        This innovation has enabled the continuity of the checkerboard pattern of the fabric for three different facade situations. The roof playground has a triangular configuration composed by the dividing wall with the sports center, the already mentioned latticework facing the Escorial street and a second latticework overlooking the interior of the block. These veils of ceramic fabric throw a protecting shade on the patio while sifting the urban image for children.

        © Joan Guillamat
        © Joan Guillamat

        The interior facades of the building are less monumental, adjusting the scale to the size of children. On the ground floor, small cubicles that project towards the patio help to sectorize the thresholds/porches of each classroom while its scale and elevation at mid-height remind us that children feel themselves safer when they can play under a table.

        © Joan Guillamat
        © Joan Guillamat

        View the complete gallery

        Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
        About this office
        Vicente Sarrablo
        Office
        Jaume Colom
        Office
        Roviras - Castelao Arquitectos
        Office
        Cite: "The Kindergarten Virolai Petit / Vicente Sarrablo + Jaume Colom + Roviras - Castelao Arquitectos" [Guardería Virolai Petit / Vicente Sarrablo + Jaume Colom + Roviras - Castelao Arquitectos] 11 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903649/the-kindergarten-virolai-petit-vicente-sarrablo-plus-jaume-colom-plus-roviras-castelao-arquitectos/> ISSN 0719-8884

        You've started following your first account!

        Did you know?

        You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.