Zoom image | View original size
Intent was to create a strong sense of escape to the coastal bushland, for a client looking for spatial reprieve from their small dwelling and a timber dwelling. The challenge was its location in a bushfire prone, suburban sub-division. Simple principles of defence against cold ocean winds and hot westerly sun, maximising north light and tightly planned circulation, led to the idea of an arm of enveloping the private space within, wrapping itself around as protection against the prevailing conditions. As the house descends into the site, its tight skin of bushfire resistant timber with limited openings, expands inviting the native landscape and sunlight into the spaces. Zoned internal spaces descend into the site in a similar manner: the more enclosed sleeping spaces elevated in the tightly skinned box; the living spaces open and engaged with the native landscape. View more View full description
Share Share