the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Germany
  5. Amunt
  6. 2017
  7. NUB / Amunt

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

NUB / Amunt

  • 03:00 - 11 October, 2018
NUB / Amunt
NUB / Amunt, © Brigida González
© Brigida González

© Brigida González © Brigida González © Brigida González © Brigida González + 20

  • Architects

  • Location

    Stuttgart, Germany
  • Lead Architects

    Sonja Nagel, Jan Theissen
  • Area

    280.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Structural Engineer

    Reinhard Kaltenbach
  • Construction Supervisor

    Guido Reicherter
  • Cabinet Maker

    Rainer Rapp
  • More Specs Less Specs
© Brigida González
© Brigida González

Text description provided by the architects. After a long search, a couple with two children purchased a townhouse in a workers’ housing estate in Stuttgart. The house – which originally dates from the 1930s and was reconstructed in the 1950s – is built on a sloping site typical for Stuttgart. With its small, roughly square plan of 6.85 x 7.30 meters, it rises like a tower four stories above the property. The house is entered from a small front yard on the north side. The ground floor was too small to accommodate a kitchen, living room, and dining area for the family and also had no direct access to the garden on the south side.

© Brigida González
© Brigida González
Floor Plans (1:150)
Floor Plans (1:150)
© Brigida González
© Brigida González

The intimate garden could only be reached by taking a narrow, steep stair into the basement and then walking through the very low-ceilinged laundry room. So we proposed to convert the garden level basement into living space. To do so, we removed much of the entry-level floor: the cinder concrete slab from the 1950s was partly demolished and replaced by a reinforced concrete ring beam supporting a floor slab with voids to either side.

© Brigida González
© Brigida González
Axonometry
Axonometry
© Brigida González
© Brigida González

The resulting platform for the new, gallerylike living room is one step higher than the original floor, differentiating it from the entry area and the adjacent work alcove. This also gives the living room more intimacy and yields more headroom for the new kitchen beneath. A newly inserted wooden stair leads down to the garden level, where the kitchen adjoins a double-height dining area with a room-wide bench that offers ample seating for many guests. Larger windows and a new sliding glass door now join the space to a new terrace and the garden itself.

Sections
Sections

The modifications have created a captivating, loft-like dwelling whose compact scale offers intimate places while also providing a sense of spaciousness and a wide variety of visual connections. The structural intervention remains clearly legible in the exposed concrete, whose surfaces have generally been left raw. Only the top of the platform has been ground down to obtain a refined, terrazzo-like appearance. The house has been carefully renovated throughout. The existing wood floors and the curved wooden stair have been preserved while the layout has been modernized. Upstairs, the existing spaces have been transformed into an open landscape for children and guests. Sliding doors connect the three rooms and facilitate communal as well as the intimate use of the space. In the attic above, the clients have a private space of their own, with a bedroom, a dressing room, and a new bathroom.

© Brigida González
© Brigida González

View the complete gallery

About this office
Amunt
Office
Cite: "NUB / Amunt" 11 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903221/nub-amunt/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.