All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. United States
  5. Marvel Architects
  6. 2018
  7. The Residences at Prince / Marvel Architects

The Residences at Prince / Marvel Architects

  • 11:00 - 4 October, 2018
  • Curated by Fernanda Castro
The Residences at Prince / Marvel Architects
The Residences at Prince / Marvel Architects, © Aaron Thompson
© Aaron Thompson

© Aaron Thompson © Aaron Thompson © Aaron Thompson © Aaron Thompson + 40

  • Historic Consultant

    Higgins & Quasebarth
  • MEP engineer

    Cosentini associates
  • Lighting designer

    Lighting Workshop
  • Structural Engineer

    Silman
  • Acoustical Engineer

    Robert Hansen Associates
  • Geotech

    GZA engineering
  • Civil

    Derosier Engineering
  • Owners Rep

    Macro Consulting
  • Contractor

    Carrickmore P&G
  • Client

    34 Prince Equities, partnership of Hamlin ventures and Time equities inc.
  • 38 Prince - Townhouse

    7,969.48SF (W/ Cellar add 1500SF)
  • 34 Prince Condo

    34,536SF (W/ Cellar add 4000SF)
  • More Specs Less Specs
© Aaron Thompson
© Aaron Thompson

Text description provided by the architects. The Residences at Prince, at the corner of Prince Street and Mott Street in Nolita, was once New York's first and oldest parochial school and part of Old St. Patrick’s Cathedral Campus. It is uniquely designated as an NYC Individual Landmark, and a Nationally Registered Historic Place. In 2014, the development partnership of Time Equities Inc and Hamlin Ventures tapped leading design firm Marvel Architects to oversee Prince’s conversion into modern residential units. The result is a site-sensitive adaptive reuse of the former school, turning it into seven condominiums and two townhouses. The project also maintains a multipurpose space for Old St. Patrick’s, a community anchor for 200 years.

© Aaron Thompson
© Aaron Thompson

The project celebrates the remaining features of the original building and highlights them against the new facades and finishes that were uniquely selected to complement the building’s new life. Extraneous additions were removed to bring back the 1820 Federal-style essence. The interior parti, celebrates the historical surfaces by exposing and restoring rather than covering or over-polishing.

© Aaron Thompson
© Aaron Thompson

Analysis of the building’s history revealed an aggregation of various expansions and renovations made over the past 200 years. This analysis guided the project prioritization: Historic layers were peeled back to expose the building’s original physicality and new additions were built to respond to, and complement, the historic structure. With the original building’s H-shaped footprint restored, the western wing was transformed into a grand 5 story, 8,000sf townhouse, while the eastern wing and the adjoining Mott Street addition became 7 condominium residences with all work being approved by the landmark preservation commission.

© Aaron Thompson
© Aaron Thompson

The Exterior design maintains the Federal exterior’s quiet simplicity, lending a veil of privacy to the residences. By contrast, the inner courtyard façades, are the exact opposite – irregular and playful. A scramble of existing windows on the historic building inspired the artful composition of openings on the condominium’s new modern rain screen. Street facing punched double hung windows are complimented by expansive glass-enclosed living/dining spaces facing the courtyard. Top floor dormer windows are beautifully constructed as barrel vaults that punch outward from the room’s sloped ceiling provides a source of natural light and character to the building most uniquely rooms. Materials for the new addition are as timeless as the brick walls they abut; including, flatlock zinc cladding, copper roofing and concrete “Taktl” panels; all matching the durability and quality of the 1820 original. 

© Aaron Thompson
© Aaron Thompson

Interior interventions reveal the overarching design intent – to expose history but leave a real dialogue between present and past.  Brick walls, Roof timbers, raw and unadorned, are exposed and featured on the interior are clear indicators within the units of the site’s history. New elements include exposed steel columns, natural aluminum fronted kitchens, white oak floors, marble bathrooms and blackened steel elements contribute to the blended project. The former flat schoolyard is transformed into a multileveled inner courtyard comprised of private and communal gardens – all overlooked by the residences. All this comes together in the project’s seven unique condominiums, a mix of simplex, duplex and triplex residences, range in size from 2,616 SF to 4,778 SF, each having multiple frontages.

© Aaron Thompson
© Aaron Thompson

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Residences at Prince / Marvel Architects" 04 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903197/the-residences-at-prince-marvel-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.