the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Norway
  5. A-lab
  6. 2017
  7. Sæter Terrasse / A-lab

Sæter Terrasse / A-lab

  • 01:00 - 4 October, 2018
Sæter Terrasse / A-lab
Sæter Terrasse / A-lab, © Ivan Brodey
© Ivan Brodey

© Ivan Brodey © Ivan Brodey © Ivan Brodey © Ivan Brodey + 34

  • Architects

  • Location

    Ekebergveien 228A, 1162 Oslo, Norway
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Developer

    Solon Eiendom AS and Stolt Utvikling AS
  • Contractor

    Kruse Smith AS
  • Landscape

    Bjørbekk & Lindheim
  • Total Built Area

    6500 m2
  • Over Ground Built Area

    4500 m2
  • Type

    Housing (With commercial 1st floor)
  • Number of Apartments

    34 apartments (60-180 m2)
  • Costs

    € 13,1 million (inc tax)
  • More Specs Less Specs
© Ivan Brodey
© Ivan Brodey

Text description provided by the architects. A-lab has designed a new residential building in Oslo. The housing project is now one of the candidates for the Oslo City Architecture award 2018. Sæter was also shortlisted to WAF 2017 in the housing category. With a view over the Oslo fjord, very good light conditions and public transportation nearby, this plot was ready for more. Sæter Terrasse, situated in Nordstrand Oslo, aims to be an answer to Oslo’s need for urban density near communication hubs outside the inner-city areas. What originally was a plot with two single-family houses now has 34 apartments, big and small. The building consists of volumes and stories that adjust to different contexts and density, and the façade materials play with the Nordic light conditions and different seasons.

© Ivan Brodey
© Ivan Brodey

Scale and density
This area of Oslo, like many of the boroughs that surround the inner-city area, consists of mainly lower density areas of residential housing. One of the major architectural challenges is to “bridge the gap” between these different typologies. The building consists of volumes and stories that adjust to different contexts and density. Facing southeast, the site and the building gradually rises from a height of 2 and 3 stories to 5 stories in the south.

© Ivan Brodey
© Ivan Brodey
Section
Section
© Ivan Brodey
© Ivan Brodey

By varying the distance of the vertical facades from the regulated building line towards the main road Ekebergveien the façade creates different vertical levels that bring down the overall scale of the building and creates a series of different private outdoor areas. The first floor has a commercial space with direct entrance from the urban street, whereas the inhabitants of the building entrance from the private gardens from the southeast and northwest. All the apartments have private balconies and 31 of 34 apartments are dual aspect apartments, with views to the west and outdoor garden in the east. 

© Ivan Brodey
© Ivan Brodey

Materials and light
The main façade material is Alutile sandwich metal plates. The aluminum metal coating is slightly matt and reflects very well the shifting and often intense light conditions of the Nordic summer and winter, allowing the facades to reflect the dawn and sunset colors which can vary from intense pink, dark blue, warm golden as well as a matt metallic sheen. In contrast, the balconies are treated with a long-lasting oil/varnish that gives a uniform warm brown coloring on the sides and roof as well as the floor. This outdoor area is in continuation of the living room with large window doors spanning the entire apartment width bringing in daylight. The outdoor areas in the east/south have daytime sun and all apartments have afternoon and evening sun. The roof has private terraces and is otherwise covered in sedum grass that changes color with the seasons and helps regulate and bind surface water from rain.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
A-lab
Office
Cite: "Sæter Terrasse / A-lab" 04 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903153/saeter-terrasse-a-lab/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.