the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Iran
  5. Makanpaydar Consulting Company
  6. 2017
  7. Canteen and Locker Room of Sarmad Iron and Steel Co. / Makanpaydar Consulting Company

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Canteen and Locker Room of Sarmad Iron and Steel Co. / Makanpaydar Consulting Company

  • 02:00 - 7 October, 2018
  • Curated by María Francisca González
Canteen and Locker Room of Sarmad Iron and Steel Co. / Makanpaydar Consulting Company
Canteen and Locker Room of Sarmad Iron and Steel Co. / Makanpaydar Consulting Company, © Hamidreza Bani
© Hamidreza Bani

© Hamidreza Bani © Hamidreza Bani © Hamidreza Bani © Hamidreza Bani + 29

© Hamidreza Bani
© Hamidreza Bani

Text description provided by the architects. Canteen, locker and shower buildings of Sarmad (Abarkooh) Iron and Steel Industries Company, with a total built area of 1,650m2, is located in Abarkooh, in a distance of 150km from Yazd. In the master plan of the company site, these two buildings were located next to the office building, which was designed and built earlier, to make the service complex. Therefore the new buildings were designed based on the existing office building in order to maintain the harmony of colors, forms, and materials in the complex.

© Hamidreza Bani
© Hamidreza Bani

The principles of Iranian architecture and use of the local ornaments and motifs are taken into consideration in the design of this building. In the dining building, the entrance, as an iconic element, is designed like an incomplete cylinder corresponding to the cylindrical form of the office building, located in the opposite side. This form also conveys an inviting sense to the audience. The hierarchy, as a principle of Iranian architecture, is developed from the entrance to the main hall, consisting of 7 stages as follows:

1-    Stairs (Porch)
2-    Entrance Corridor
3-    Division Area
4-    Cleaning (Purification) Area
5-    Corridor
6-    Food Delivery Counter
7-    Main Hall

© Hamidreza Bani
© Hamidreza Bani

Considering the function of the building, the entrance shower and locker area are designed in a way that in addition to maintaining the harmony with the adjacent buildings, allows no direct sight to the locker area. Accordingly, a complete cylindrical form and an incomplete one are used inversely in the design. Hierarchy is also observed as a distinguished principle and a core design idea in this building. In the design of the parts facing the main square, connective corridors, with a climatic function, are used as a semi-closed area. Design of these corridors is inspired by the brick ornaments of the Jame Mosque of Yazd. These ornaments are developed in form of dry-stone walls framed by modular brick elements. 

© Hamidreza Bani
© Hamidreza Bani

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Canteen and Locker Room of Sarmad Iron and Steel Co. / Makanpaydar Consulting Company" 07 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903025/canteen-and-locker-room-of-sarmad-iron-and-steel-co-makanpaydar-consulting-company/> ISSN 0719-8884
© Hamidreza Bani

萨马德钢铁公司食堂与洗浴空间 / Makanpaydar Consulting Company

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.