Zoom image | View original size
Sensible site evaluation and planning suggested the Earll Residence addition start as a continuation from the existing north gable form of this 1950's residence, with the result becoming the abstraction of the mid-century ranch home typically equipped with a lean-to style patio. The addition works as a bookend to the existing structure while simultaneously providing a relief of natural light and ventilation between the old and new, while the maintenance-free patinad steel finish strengthens the form and demonstrates a regional approach in construction techniques. Internal programs and their exterior openings are thoughtfully placed to provide optimal views and experiences of private gardens, patios, and play yards around the property. Operable glazing units at both ends of the internal east-west breezeway hall are slightly recessed while the west elevation is fully shaded by a patio roof and the largest opening takes advantage of the north light. Additional natural lighting washes a wall of reclaimed barn siding throughout the breezeway hall via a continuous slot skylight and provides dramatic effects from dawn to dusk in addition to supplying an abundance of day lighting throughout the existing residence. View more View full description
Share Share