the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. arbol
  6. 2018
  7. House in Akashi / arbol

House in Akashi / arbol

  • 23:01 - 20 September, 2018
House in Akashi / arbol
House in Akashi / arbol, © Yasunori Shimomura
© Yasunori Shimomura

© Yasunori Shimomura © Yasunori Shimomura © Yasunori Shimomura © Yasunori Shimomura + 26

  • Architects

  • Location

  • Lead Architects

    Yousaku Tsutsumi
  • Area

    81.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Yasunori Shimomura
© Yasunori Shimomura

Text description provided by the architects. This house is located in a quiet residential area where a hill land ranging along the castle ruins of Akashi is cut out, near the center of Akashi city in Hyogo prefecture.

© Yasunori Shimomura
© Yasunori Shimomura

In spite of the limited site area, the house consists of single story with three courtyards. Harmonizing with wind, the sunlight, and lifestyle, therefore, the number of courtyards is added, and the house is encircled with woods. Without invasion of privacy, taking into nature close by, the design pursed a rich living life which eliminates barriers between inside and outside, in order to feel the endless expansion to the outer world from inside the house.

Drawings
Drawings

The structure is divided into 3 areas, from the entrance to the back of the house, and each area has a small courtyard where private vegetable garden can be enjoyed. The first of the courtyards has a traditional dirt floor, a Japanese-style room for family which they can use freely, and “a yard with kitchen garden”, in the middle, semi-public living dining space, and “a yard for viewing”, to the back, room for private, and for laundry, “dry area”.

© Yasunori Shimomura
© Yasunori Shimomura

At “a yard with kitchen garden”, to enjoy a harvest, a tree of grapes is planted. For the client who loves fishing, a space where he can check fishing rod bending, is made.

© Yasunori Shimomura
© Yasunori Shimomura

At “a yard for viewing”, it is designed to enjoy the extraordinary scenery, not only at noon, but at night, planting of the yard will be come up by turning off the inside lights and using the outside lights. At “dry area”, the placement of windows is well considered, so as to enjoy the scenery of the downward planting, and the change of sky, when family members get together at the table, even though some of the parts obstructs the view from living dining room. In a dirt floor of the entrance, a woodstove is designed. This is because the client wish the children would feel the sound of wood burning in winter, and the design was created by imagining the family gathering that they would cook roast sweet potatoes by encircling the woodstove and enjoy the season.

© Yasunori Shimomura
© Yasunori Shimomura

As for natural daylighting, the design image is not just taking the direct sunlight, but taking the north side light, and the reflection of the light at the exterior wall, afternoon sun which quietly streams all the back to the rooms in winter, morning light which comes from unexpected places, waves of sunshine through the trees. This is like the living dining room which is encircled with 3 courtyards, is wrapped by soft and gentle light.

© Yasunori Shimomura
© Yasunori Shimomura

About surroundings, the house is closed, as for taking privacy into consideration, but the plan was made to create a warm living felt impression, by a rich greenery exterior walls, and planting, that would attract passerby on the street, or slight light which comes down from slits set for ventilation.

© Yasunori Shimomura
© Yasunori Shimomura

View the complete gallery

About this office
arbol
Office
Cite: "House in Akashi / arbol" 20 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/902167/house-in-akashi-arbol/> ISSN 0719-8884
© Yasunori Shimomura

明石别墅/ arbol

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.