the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Monuments
  4. United Kingdom
  5. Studio Octopi
  6. 2018
  7. Writ in Water / Studio Octopi

Writ in Water / Studio Octopi

  • 09:00 - 25 September, 2018
Writ in Water / Studio Octopi
Writ in Water / Studio Octopi, © Andrew Butler
© Andrew Butler

© Andrew Butler © Andrew Butler © Andrew Butler © Andrew Butler + 12

  • Architects

  • Location

    Runnymede District, Surrey, United Kingdom
  • Lead Architects

    Studio Octopi
  • Collaborators

    Mark Wallinger artist
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Andrew Butler
© Andrew Butler

Text description provided by the architects. Writ in Water is the first permanent commission for the National Trust through Trust New Art. The aim is to provide a lasting space for reflection on the significance and influence of Magna Carta and the extraordinary role it has in the history of human rights. The project was won in competition by Mark Wallinger who asked Studio Octopi to collaborate on the project.

© Andrew Butler
© Andrew Butler

One of the key challenges was locating the building in such an historic landscape. The Runnymede area is subject to a number of local and nationally significant landscape and ecological designations, including a floodplain, ancient semi-natural woodland, Site of Special Scientific Interest and an Area of Landscape Importance.

Plan - Section
Plan - Section

The building emerges from Cooper’s Hill on a small natural plateau between oak trees. The plateau has been enlarged to include a swale and a notched weir to prevent increased run-off from the structure.

© Andrew Butler
© Andrew Butler

It was agreed that the building’s materials should be drawn from the context, that the form should physically embed itself in the landscape and encoded within the design should be references to the passage of time.

© Andrew Butler
© Andrew Butler

The rammed stone uses locally sourced aggregates and sand which are crushed together forming the textured walls. Built up in layers 1 cubit (ancient unit of measure) high the resulting strata references the local geology at the heart of this ancient land. The texture of the walls varies depending on the amount of tamping, undertaken by hand, and contrasts with the bead blasted stainless steel surround to the pool.

© Andrew Butler
© Andrew Butler

An exterior doorway leads to a simple circular labyrinth, in which the visitor can choose to turn left or right to reach an inner doorway that opens out into a central chamber. Here the sky looms through a wide oculus above a pool of water.

© Andrew Butler
© Andrew Butler

The roof structure consists of 52 stained Douglas Fir rafters, continuing a reference to time; there are 12 apertures at low level in the outer walls lighting the path between the two walls. The timbers are stained black to increase the sense of space between the walls, with the roof being lost in the shadows. Water from the roof flows into the pool naturally refilling it. The disturbance of the reflection is a reminder of the fragility of our human rights. The sides of the pool are inscribed on the inner face, the water reflecting the reversed and inverted lettering of Magna Carta Clause 39.

© Andrew Butler
© Andrew Butler

Bead blasting was used to soften the reflections of the stainless steel. The pool surround is only 1 cubit high, encouraging visitors to interact with the artwork. A bench, cast as part of the inner wall, invites one to sit and contemplate the meaning of Magna Carta today. The construction budget was £410,000. Writ in Water has been made possible with National Lottery funding through Arts Council England and the generous support of Art Fund, the Sigrid Rausing Trust, the Henry Moore Foundation and Lord and Lady Lupton. With additional support from Iwan and Manuela Wirth, Valeria and Rudolf Maag-Arrigoni and Harris Calnan.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Studio Octopi
Office
Cite: "Writ in Water / Studio Octopi" 25 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/902009/writ-in-water-studio-octopi/> ISSN 0719-8884
© Andrew Butler

‘水中的法令’高原小屋 / Studio Octopi

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.