the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospitality Architecture
  4. Spain
  5. Fran López + Bea Riber
  6. 2017
  7. ScuBAR / Fran López + Bea Riber

ScuBAR / Fran López + Bea Riber

  • 05:00 - 14 September, 2018
ScuBAR / Fran López + Bea Riber
© Bea Ríber López
© Bea Ríber López

© Bea Ríber López © Bea Ríber López © Bea Ríber López © Bea Ríber López + 26

  • Architects

  • Location

    Álvaro de Bolaños Street, Bolaños de Calatrava (Ciudad Real) 13260. Spain
  • Area

    2690.98 ft2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Structural Calculation

    CONSULTORA CPE
  • Constructor

    OBRAS BOLAÑOS SL
  • Project Management

    Juan Sánchez Suarez (Architect)
  • More Specs Less Specs
© Bea Ríber López
© Bea Ríber López

Text description provided by the architects. The project, assigned by a local competition, consists in the proposal of the new bar of the existing public swimming pools of the municipality for the summer months. The main requirements are: a closed area for the service uses of the bar and an open area for diners that is necessary to be protected from the sun. All with limited resources.

© Bea Ríber López
© Bea Ríber López
Axonometric
Axonometric
ScuBAR / Fran López + Bea Riber, © Bea Ríber López
© Bea Ríber López

An open project system is proposed. It can grow, modify and adapt to the demand for its use without changing the minimum program necessary for its operation. A prototype roof is repeated and it gives rise to an isotropic space leaving each qualified module according to the use that the module covers it.

© Bea Ríber López
© Bea Ríber López

The game board in which the system is developed is a 5 x 5 m grid. Both directions of the grid are according to the orientations of the swimming pools. The combinative result of the modules roof gives rise to an L-shaped proposal in which the short side conform the back of house programme. The kitchen and storage, next to the bar area. The long arm conforms the restaurant area. The prototype dialogues with the pools opening towards them and closing the opposite dihedron that they form between them, helping to connect them and allowing an easy and close access to the bar from them. The built combination is the result of a first phase that can be modified by adding or subtracting modules according to required needs. Sunlight is the key parameter to define the sloped section of the roof module, as well as its opacity or permeability of each skirt and location of the slats for optimum climate function.

© Bea Ríber López
© Bea Ríber López
Detail
Detail

The solution of the opaque sloped skirt roof towards the west, protect a higher sunlight in the afternoon. The other skirt roof, smaller, consists of slats oriented perpendicular to the south that protect from the sun in the morning hours. In addition, they allow natural ventilation. Special attention is given to the time zone of the use of the bar to verify the cast shadow that it demands.

© Bea Ríber López
© Bea Ríber López

The structure of the modules is composed of metal tubular profiles. The cover, of a sandwich panel. The drainage system of the roof is integrated into the structure. Metal tubular profiles allow to drain in the form of gargoyles.

© Bea Ríber López
© Bea Ríber López

The white colour of the structure and the roof creates a neutral and uniform envelope. The variations of the use create a changing representation. The walls of the closed box of the bar are ceramic blocks, often used in the region in traditional construction systems. A new interpretation is used by different rigs and variations of the blocks being seen and rejecting an exterior cladding.

© Bea Ríber López
© Bea Ríber López
© Bea Ríber López
© Bea Ríber López

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Fran López + Bea Riber
Office
Cite: "ScuBAR / Fran López + Bea Riber" [ScuBAR / Fran López + Bea Riber] 14 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901919/scubar-fran-lopez-plus-bea-riber/> ISSN 0719-8884