the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. FORMstudio
  6. 2018
  7. Benbow Yard / FORMstudio

Benbow Yard / FORMstudio

  • 03:00 - 14 September, 2018
Benbow Yard / FORMstudio
Benbow Yard / FORMstudio, © Bruce Hemming
© Bruce Hemming

© Bruce Hemming © Bruce Hemming © Bruce Hemming © Bruce Hemming + 17

  • Architects

  • Location

    London Borough of Southwark, United Kingdom
  • Lead Architects

    FORMstudio
  • Landscape Architects

  • Low Carbon Consultancy

  • Client

    Grangewalk Developments Ltd
  • Area

    240.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Category

    © Bruce Hemming
    © Bruce Hemming

    Text description provided by the architects. FORMstudio’s latest completed project is a response to the Mayor of London’s Policy to optimise the re-use of small sites across London.

    © Bruce Hemming
    © Bruce Hemming

    Malcolm Crayton, Director at FORMstudio comments: “The GLA’s draft New London Plan calls for an increased focus on small sites, which need to play a much greater role in housing delivery. Boroughs are encouraged to pro-actively support well-designed new homes on small sites through both planning decisions and plan-making in order to significantly increase the way in which challenging small sites can meet London’s housing needs – Benbow Yard is a perfect response to this policy.”

    © Bruce Hemming
    © Bruce Hemming

    FORMstudio’s newly completed courtyard houses in the London Borough of Southwark are located on a tight, irregular brownfield plot, previously occupied by a metalworks. The challenging site had narrow access, outlook and daylight issues, and these constraints have directly determined the form and fenestration of the pair of new-build, 2-storey, 3-bedroom family houses.

    © Bruce Hemming
    © Bruce Hemming

    The houses, with their barrel-vaulted profile, are semi-submerged in order to mitigate visual impact.

    Ground Floor Plan
    Ground Floor Plan

    On the East side, where the boundary is closest to the existing terrace of houses, the first floor is also set back, creating an extensive sedum roof, which provides additional light and an attractive outlook between the two structures. Windows are orientated to the south to take advantage of unrestricted views, maximising natural light and avoiding overlooking, with living spaces at the lowered level opening onto private courtyards.

    © Bruce Hemming
    © Bruce Hemming

    The ground floors are clad in a contemporary pale brick with the upper barrel-vaulted storeys finished in zinc standing-seam cladding: materials which reference the industrial heritage of the site but are articulated with a refined level of detailing to create a sense of substance and quality.

    © Bruce Hemming
    © Bruce Hemming

    Careful orientation results in interior spaces that are flooded with natural light, despite the tight site constraints and – characteristic of FORMstudio’s portfolio – there is a subtle emphasis on spatial flow both internally and externally: the houses benefit from imaginative landscaping which provides unexpected and generous views.

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Benbow Yard / FORMstudio" 14 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901841/benbow-yard-formstudio/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.