the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. The Netherlands
  5. Eek en Dekkers
  6. 2018
  7. Social Label Design Lab ‘Werkwarenhuis’ / Eek en Dekkers

Social Label Design Lab ‘Werkwarenhuis’ / Eek en Dekkers

  • 00:00 - 14 September, 2018
Social Label Design Lab ‘Werkwarenhuis’ / Eek en Dekkers
Social Label Design Lab ‘Werkwarenhuis’ / Eek en Dekkers, © Thomas Mayer
© Thomas Mayer

© Thomas Mayer © Thomas Mayer © Thomas Mayer © Thomas Mayer + 24

  • Architects

  • Location

    Tramkade 22-24, ‘s Hertogenbosch, The Netherlands
  • Lead Architects

    Piet Hein Eek and Iggie Dekkers
  • Interior

    Edwin Vollenbergh – Studio Boot – Studio Boot
  • Client

    Social label Lab
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Text description provided by the architects. On the site of the former cattle feed plant De Heus in Den Bosch, a temporary place is created for the city: The Social Label Design Lab ‘Werkwarenhuis’. Social Label is a foundation that aims to use the possibilities offered by design to help people on the sidelines of the labour market into employment. Part of the building will be used by Social Label as showroom, workshop and office space. The restaurant Van Aken, a component of the foundation, is allready founded in the old factory.   

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

We were asked to come up with a plan to utilize the rest of the building. This should include workshops for the Social Label Design Lab itself, but other rooms will be rented out to other creative companies and initiatives. The plan should not be too complicated or costly, as the investment is only for ten years. This is rather challenging, but in a way also makes it more simple: how can we make an addition that is really useful, adds value and is affordable? We decided to focus on taking things away instead of adding them, and mainly creating light and space.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

The local council had made the building ready for use, which basically meant making it wind and watertight and (fire)safe. The municipality’s construction method, securing everything with beams and sheet material, forms the basis for our plans. The sheet material will be removed and replaced by glass, and the new facades will be constructed in a similar way. Furthermore we will remove a lot of steel from the building and take out flooring sections in order to create space, light and openness. We will use the massive wooden floor sections to make the new walkways and stairways. Exept for glass, no new materials are added to the building. 

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

A number of existing steel towers, former industrial boilers, vessels and silos, will be maintained and transformed into workspaces standing als object in a bigger space.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Because the buidling is so big and so there are so many different kind of users it is essential that visitors immediately see how the building unfolds and where you should go. We have decided to make one significant change: create one central space full of light, in which routing is solved.  

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Section
Section
First Floor & Mezzanine Plan
First Floor & Mezzanine Plan

In order to create the central space, as one big cut through the building, we will remove two existing brickwork facades and replace these with wooden beam glass walls with large beam entrance doors. The wooden floor sections of the levels in between will be removed from top to ground floor. Now, there is a large space in which everyone can meet eachother and where small businesses and activities can find and create their own space – a social workspace.     

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Eek en Dekkers
Office
Cite: "Social Label Design Lab ‘Werkwarenhuis’ / Eek en Dekkers" 14 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901786/social-label-design-lab-werkwarenhuis-eek-en-dekkers/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.