the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Estonia
  5. molumba
  6. 2018
  7. A Super Transformer - Elering Office Building / molumba

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

A Super Transformer - Elering Office Building / molumba

  • 03:00 - 11 September, 2018
A Super Transformer - Elering Office Building / molumba
A Super Transformer - Elering Office Building  / molumba, © Tõnu Tunnel
© Tõnu Tunnel

© Kalle Veesaar © Tõnu Tunnel © Kalle Veesaar © Tõnu Tunnel + 27

© Tõnu Tunnel
© Tõnu Tunnel

Text description provided by the architects. Technically, Elering’s (national transmission system operator for electricity and natural gas) office building is a reconstruction, an extension. Although everything is new, the small remaining part of the former structural frame came to define the building’s location as well as its overall height and width. It is actually the old building extended by three times, a simple rectangle with two curious islands in the middle of the offices located along the perimeter. The former atrium has become a secluded inner courtyard balanced by the second enclosed and highly secured control centre in the middle part of the extension.

© Kalle Veesaar
© Kalle Veesaar

Viewed from the street, the building is carefully hidden behind another house and a vigilantly protective fence. It has no connection with the urban fabric, instead it links to another infrastructure – the powerline network covering the entire country. This is the brain of the powerline structure monitoring and administrating the vitally important circulation.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
First Floor Plan
First Floor Plan
Second Floor Plan
Second Floor Plan

It is like a curious electrical substation with detached resemblance to the specimens seen on random street corners. Albeit a manned structure, it is basically a separate world, unapproachable and inward-looking, that seeks no spatial contact with its surroundings and needs no further justifications for its existence.

© Tõnu Tunnel
© Tõnu Tunnel

The architecture is masked and it becomes a technological aside almost revoking itself. Thus, the main building’s aesthetics is marked by totality with a profoundly technical and stern exterior where the dominating elements include sparse verticals protruding in triangles that function as passive elements to protect from sunlight. And behind them, there is a black and monotonous concrete rectangle with a somewhat boring pattern of identical windows – the super transformer of Mustamäe modernist residential district.

© Tõnu Tunnel
© Tõnu Tunnel

In stark contrast, the human scale is revealed in the interior where a recreational area extending over two floors comes to frame the inner courtyard decorated with shade plants. The wide steps connecting the floors create an air of openness and provide the space for undefined activities. There is wood, timber formwork concrete surfaces, pendant lamps made of recycled insulators as well as pipes and cables firmly padding the ceilings.

Longitudinal Section
Longitudinal Section

The rigid totality of the exterior conceals also some semitones – the transparency of the ribbing varies by angle with the static state displaying unexpected vitality. The temporal dimension is enhanced by the planted climbers that will hopefully take over the building and gradually dip the flashy blue in green. In the north-west corner of the plot on the other side of the car park, there is a somewhat autonomous walking path. It seems that here the detachment and totality of the infrastructure occasionally intersect the human and natural elements, albeit with reservations, not seeking for dialogue or humbleness. 

© Kalle Veesaar
© Kalle Veesaar

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
molumba
Office
Cite: "A Super Transformer - Elering Office Building / molumba" 11 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901643/a-super-transformer-elering-office-building-molumba/> ISSN 0719-8884