the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Spain
  5. Alventosa Morell Arquitectes
  6. 2017
  7. TS01 Interior Refurbishment / Alventosa Morell Arquitectes

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

TS01 Interior Refurbishment / Alventosa Morell Arquitectes

  • 05:00 - 17 September, 2018
TS01 Interior Refurbishment / Alventosa Morell Arquitectes
TS01 Interior Refurbishment  / Alventosa Morell Arquitectes , © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 15

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. The object of the reform work was an apartment situated in an old block of flats. It was built in 1900, in the Born district, in Barcelona. Although its antiquity, this story did not show any element of the original construction. It has had different renovations, and one after the other were adding new coats or layers, and so the typical elements of the style of construction at the beginning of the XX century were hidden.

Current Floor Plan
Current Floor Plan

Adhering to the clients demands a completely renewed apartment story. Where there was a story with many rooms with poor natural daylighting and salubriousness problems, new spaces and volumes gave the apartment a completely different dimension, in addition to the value of the original details renovated.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The aim of our project story on two ideas. On one hand, detect, recuperate and show the structural original elements of a high historic and constructive value; and on the other hand, generate a diaphanous space to improve the lighting conditions and natural ventilation existing.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The basic constructive decisions of the project have been to remove every non-load-bearing partition, and the false ceiling. And then:
• Repair, paint and put on view the original ceiling, made of wooden beams and small ceramic vaults.
• Clean all the existing party wall. We also eliminate the remaining paper and plaster on it, before the painting work. The objective is to leave this party wall on sight, making its texture remarkable.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

• Respect and story the original lintels, after discovering two of them, made of wood, which needed restoring and cleaning. We did not paint them in order to show their singularity.
• Change all the finish floor. Because of its bad conditions, it has been removed and replaced by a continuous one, made of grey cement which provides a lightweight flooring.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

A large, longitudinal piece of furniture, made of wood, organizes the design of the apartment. It contains all the wardrobes needed and, allows to separate the day and night spaces. The idea behind the project was to design a new continuous and diaphone space, with important natural light and cross ventilation. The kitchen and de dining room are connected with the living room, highlighting the original lintel, made of wood; and the stone wall from 1900, where it leans.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Throughout a scheme of simplicity, our project for the rehabilitation of this old and nice apartment called for improving lighting and spaces; has been real. We feel proud because the aims of our project are achieved, besides the significance acquired by the old constructive elements.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Alventosa Morell Arquitectes
Office
Cite: "TS01 Interior Refurbishment / Alventosa Morell Arquitectes " [Reforma Interior TS01 / Alventosa Morell Arquitectes ] 17 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901488/ts01-interior-refurbishment-alventosa-morell-arquitectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.